Amanda Zahui skriver svensk historia i Minnesota

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste säsongen på University of Minnesota har varit en succé för Amanda Zahui. Den 20-årige baskettalangen har slagit rekord och vunnit priser på löpande band. Nu väntar det stora genombrottet i det svenska landslaget under EM-kvalet.

– Det ska bli otroligt roligt att spela med de spelarna som jag har sett upp till när jag var yngre, säger Zahui.

Amanda Zahui har verkligen gjort succé i de gamla svenskbygderna i USA och det märks att rötterna sitter djupt i Minnesota.

– Det otroligt många som kommer fram och berättar att de har en avlägsen släkting i Sverige och att det tycker att de är kul att jag spelar så bra.

Populär utlänning

Ja, det viftas en hel del med svenska flaggor på Minnesota Gophers hemmamatcher, inte så konstigt när Amanda är en av lagets stora stjärnor. Under den senaste säsongen har hon bland annat blivit utsedd till ligans bästa nykomling, uttagen i all-star-laget och framförstad till en av de bästa försvarsspelarna i ligan. Hon snittade drygt 15 poäng per match, runt 12 returer och har satt skolrekord i blockade skott.

– Ja, det har gått jättebra den här säsongen. Vi har ett bra lag med bra sammanhållning där alla jobbar för varandra och vi umgås utanför planen också. Men jag har jobbat hårt också med extra träning och specialcoacher som har hjälpt mig. Jag tror att det är en kombination av allting tillsammans.

Pam Borton är coach för Minnesota Gophers och hon tycker verkligen att Amanda har betytt mycket för laget.

– Den effekt som Amanda har haft på vårt spel är helt otrolig. Hon är en spelare som har utvecklats till en maktfaktor på planen. säger Borton

Siktar mot OS

Det svenska landslaget är mitt uppe i ett mycket viktigt EM-kval där det i första hand är en plats till EM i Ungern och Rumänien som gäller men det ligger även en OS-plats i potten. Och det är just OS som är det uttalade målet för det svenska dambasket-landslaget, att spela OS-turneringen i Brasilien om två år. Tanken är att Amanda Zaui ska vara en av de yngre spelare som ska vara med och leda laget då.

– Hon ger oss lite andra möjligheter inside med hennes storlek, vi har faktiskt saknat det lite grann. Hon är väldigt duktig på avslut nära korgen. Hennes defensiva utveckling har imponerat på mig, säger förbundskaptenen Lasse Johansson.

Zahuis framgång och utveckling har imponerat på den svenske förbundskaptenen.

– Hon har utvecklats otroligt mycket, blivit betydligt mer atletiskt, hon har vuxit in i sin kropp och blivit smartare som spelare. Jag tror att om den här utveckling fortsätter så kan hon bli en riktigt bra spelare internationellt.

Vet vad hon vill

Och det är precis det hon satsar på.

– Jag vill bli bäst! Jag vill spela i WNBA och högsta ligorna i Europa. Jag vill kunna försörja mig på basketen. Det är mitt mål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.