Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sverige utslaget ur OS-förkvalet i basket – Turkiet vann stort

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget OS-kval för Sveriges basketherrar.

Värdnationen Turkiet, med tre NBA-spelare i laget, vann överlägset i semifinalen av förkvalet, 105-84.

– Men det här är en värdefull läropeng för svenska landslaget, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Sverige tog ledningen med 6-5 i den första perioden, men där någonstans tog det roliga slut. Turkiet tog tillbaka ledningen och släppte aldrig taget.

Det turkiska laget som innehöll tre NBA-proffs – Alperen Sengun (Houston Rockets), Ömer Yurtseven (Utah Jazz) och Furkan Korkmaz (Philadelphia 76ers) – var storfavoriter inför matchen. Och fansen hemma i Sinan Erdem Arena i Istanbul blev inte besvikna.

Stjärnan Sengun ledde Turkiet till ledning med 56-42 i halvtid, och sedan följde en jobbig tredjeperiod sett med blågula glasögon. Turkiet ryckte då från 14 till 23 poängs marginal, 80-57, inför den fjärde och sista perioden.

– Just nu är det en utbildning i hur man spelar basket, sade SVT:s expert Nick Rajacic.

Viktigt EM-kval väntar

Sverige vann faktiskt den sista perioden med 27-25, men då var det ett hemmalag som gick på auto-pilot och defilerade hem segern.

– Man ser att Sverige är grönt och orutinerat på den här nivån. När de gör misstag straffas de skoningslöst av Turkiet, säger Rajacic.

För Turkiet väntar nu final på söndag mot Kroatien i en direkt avgörande kamp om en plats i OS-kvalet i juli 2024. Sveriges chanser att nå OS-kvalet försvann i kväll.

– Men OS-förkvalet som helhet har varit en succé för Sverige. De vinner två matcher och tar sig vidare från gruppspelet. Nu väntar EM-kvalet i februari som är de matcherna som ska vinnas. Det här var en bra förberedelse, säger Rajacic.

I klippet ovan: Se höjdpunkter från matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.