Foto: Bildbyrån.

Basketens drag för att undvika framtida konkurser: Elitlicens

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvall Dragons, Uppsala Baskets herrar och AIK:s damer.

Det är tre lag som antingen gått i konkurs eller tvingats ner från ligan på grund av ekonomin.

Nu införs en elitlicens i svensk basket – för att undvika liknande historier framöver.

– Att vi behövde göra något, det fanns det en samsyn kring, säger basketförbundets generalsekreterare Johan Stark.

I svensk basket har flera klubbar de senaste åren brottats ed enorma ekonomiska problem. 

Till exempel så la Uppsala Basket ner sin herrverksamhet för mindre än ett år sen, och gick några månader senare i konkurs.

”Syftet är självklart”

Sundsvall Dragons, svenska mästare både 2009 och 2011, gick även dem i konkurs för några år sen – och där pågår fortfarande ett rättsligt efterspel.

Dessutom fick AIK:s damer 2018 beskedet att de inte fick spela vidare på grund av den dåliga ekonomin.

Nu har svenska basketbollförbundet tagit ett beslut som de hoppas kan göra att ovanstående problem ska upprepas framöver. De inför, som så många andra sporter, en elitlicens.

– Själva syftet är ju självklart: Det är att skydda föreningarna, många av de här föreningarna har ju även en väldigt fin breddverksamhet. Det här har varit väldigt positivt i och med det har funnits en total samsyn om att det här är nödvändigt, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark till SVT Sport, och medger att en anledning till att de beslutat sig att införa elitlicensen är att det har varit flera klubbar som har gått omkull det senaste decenniet:

– Absolut. Vi har ju haft föreningar med fina verksamheter som har varit riktigt vingliga och till och med gått omkull. Så att vi måste göra något, det fanns det en samsyn om.

Elitlicensen införs från säsongen 2021-22 och gäller de båda högstaligorna, samt herrarnas superetta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.