Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Aquira DeCosta om vägen tillbaka från kidnappningen. Foto: SVT/Bildbyrån

Basketspelaren Aquira DeCosta spåddes lysande framtid – blev offer för sextrafficking

Uppdaterad
Publicerad

22-årige basketspelaren Aquira DeCosta spåddes en lysande framtid. Men efter en rad livskriser hamnade DeCosta i fel kretsar och till slut kidnappades hon och blev offer för sextrafficking. Men Decosta har kämpat sig tillbaka till basketplanen och nu gör amerikanskan succé i svenska basketligan.

– Jag tar en dag i taget för att ta mig tillbaka till hur jag var, säger hon till SVT Sport.

Basketspelaren Aquira DeCosta hade världen framför sina fötter och flera framgångar bakom sig redan. Bland annat ett VM-guld i tre mot tre-basket. Men flera livskriser, hon fick reda på att hon var adopterad och hennes flickvän sköts till döds, ledde till att DeCosta hamnade i fel kretsar och för drygt ett år sedan tog allt ännu en fruktansvärd vändning. Den då 21-årige DeCosta kidnappades och tvingades in i sextrafficking av en man i Sacramento, Kalifornien.

Efter tolv veckor lyckades hon fly.

– Det var en traumatiserande händelse som jag gick igenom. Jag tar en dag i taget för att ta mig tillbaka till hur jag var. Det finns fortfarande många mörka minnen som jag måste lära mig att hantera, säger hon till SVT Sport.

Basketen har hjälpt henne tillbaka och nu gör hon succé i svenska basketligan och Alvik. Hon har hittills snittat 24 poäng och 18 returer per match. Nu blickar hon frammåt.

– Det finns inga gränser för vad jag kan göra. Jag hoppas kunna ta mig till WNBA, säger hon.

KLIPP: Se hela reportaget med Aquira DeCosta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.