Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Basketstjärnan Amanda Zahui trejdas igen – klar för Washington Foto: SVT

Basketstjärnan Amanda Zahui trejdas igen – klar för Washington

Uppdaterad
Publicerad

Basketstjärnan Amanda Zahui stängdes av från WNBA utan lön förra säsongen. Nu är svenskan tillbaka i världens bästa liga – hon trejdas till Washington Mystics för att försöka rubba topplagen.

– Washington ringde och sa ”vi behöver dig på planen och i laget så vi kan tävla mot New York och och Vegas – med dig i laget kan vi slå dem”, säger 29-åringen till SVT Sport.

I slutet på januari trejdades Amanda Zahui från Los Angeles Sparks till Las Vegas. Men centern hann inte tillhöra klubben särskilt lång tid.

– Jag var jättetaggad på att åka dit, men de har skrivit på med massa andra fantastiska spelare. Så jag och min agent förstod snabbt att jag kanske inte skulle få så mycket speltid. I förrgår frågade vi om jag fick tillåtelse att prata med andra lag och Vegas sa ja. Inom tio minuter ringde Washington och sa ”vi behöver dig på planen och i laget så vi kan tävla mot New York och och Vegas – med dig i laget kan vi slå dem”.

– Det känns fantastiskt, helt ärligt, fortsätter Zahui, men tillägger också att Washingtons general manager Mike Thibault sa att hon ”måste hitta sig själv på planen igen”.

”Svårt att inte få spela”

Har du tappat bort dig själv?

– Tappat bort, nej. Men att inte få spela förra sommaren, det var svårt. Han vill se mig spela och ha glädjen, som jag spelar med landslaget. Det är det han vill att jag ska göra i Washington.

När WNBA-säsongen drar igång den 19 maj blir det första gången sedan 2021 som Zahui spelar i ligan. Säsongsinledningen i fjol krockade med slutspelet i turkiska ligan, där Zahui spelade för Fenerbahce. Då valde Los Angeles Sparks att stänga av Zahui hela säsongen, utan lön.

Vad betyder det för dig att vara tillbaka i WNBA nu?

– Jag ser det här som ett år av återuppbyggnad, jag får bygga upp mitt namn igen. Jag får fokusera på mig, att vara den bästa spelaren jag kan vara för mina lagkamrater. Det blir en nystart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.