Damernas basketliga utökas till 14 lag. Foto: Bildbyrån

Damernas basketliga utökas – Borås och Östersund kliver upp

Uppdaterad
Publicerad

Borås Basket och Östersund Basket tar klivet upp från Basketettan till högstaligan.

– Det är glädjande att damsidan fortsätter att växa. Det är viktigt för basketen att vi får en bred geografisk täckning, säger Svenska Basketligans generalsekreterare Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

En bit in i 2021 beslutade Svenska Basketbollförbundet att avsluta alla förbundsserier förutom damernas och herrarnas högstaliga.

I och med det försvann möjligheten för Borås och Östersund att sportsligt kvalificera sig då Basketettan norr och söder bara hann spelas i några omgångar. Men eftersom inga lag flyttas ned från högstaligan SBL Dam, blir det alltså en utökning av serien för att ge plats åt andra lag från Basketettan.

–Sportsligt var de ju förhindrade denna säsong att kvalificera sig men givet den basketkultur som finns på respektive ort ser vi stora möjligheter för dem att bygga konkurrenskraftiga lag, säger tävlingsansvarig Olle Lundén.

Blir rekordstor

Högstaligan kommer alltså nästa säsong innehålla 14 lag, fler än någonsin tidigare.

– Det är glädjande att damsidan fortsätter att växa, det var inte länge sedan vi gick upp till 12 lag och nu blir vi två till. Det är viktigt för basketen att vi får en bred geografisk täckning, säger Fredrik Joulamo.

SVT sänder finalspelet i SBL Dam med start på lördag. Då tar Alvik emot Luleå på hemmaplan, sändningen börjar kl 13.55 i SVT1/SVT Play.

ARKIV: Ellen Nyström tog sitt Luleå till SM-final (11 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.