Alvik möter Luleå i final. Foto: SVT Grafik

Direkt i SVT: Laddade känslor när finalserien mellan Alvik och Luleå startar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året blev det ingen drömfinal på grund av pandemin, men nu ska Luleå och Alvik äntligen göra upp. SVT sänder finalserien som föranletts av ordkrig mellan Luleås coach och stockholmarnas veteranstjärna. – Vi tar den skiten personligt, säger Alviks Janel McCarville till SVT Sport.

Är ett maktskifte på gång inom svensk dambasket? Luleå Basket har tagit hela 6 SM-guld sedan 2014, men utmanas nu av stjärnspäckade Alvik Basket, som vill inleda en ny era.

Mycket känslor att hantera

Luleås huvudtränare Robin Sandberg tycker att rivaliteten har bildats under de senaste två åren, och är inställd på en glödhet finalserie där mental styrka blir otroligt viktig.

– Jag tror att det blir mycket känslor, som i de flesta finaler. Känslor och momentum blir viktigt att hantera för oss, säger Sandberg.

– Vi är självsäkra, inte kaxiga. Det kommer bli en hård batalj i båda ändar av planen, som innebär massor av spänning för fansen som tittar hemma, säger Alviks amerikanska profil Janel McCarville.

Kallad clown på twitter

I november blev det hett tonläge mellan de två toppklubbarna, när Luleå-coachen Robin Sandberg och Alviks WNBA-meriterade veteran hamnade i ”ordkrig”. Sandberg gjorde ett uttalande om Alviks bänk, varpå McCarville kallade honom ”clown” på twitter.

– Vet inte om det var en så stor grej för mig. Det kändes som att Alvik och basket-Sverige blåste upp det, säger Sandberg.

– Självklart har vi det i bakhuvudet, hur låga tankar han har om oss. Och ja, vi tar den skiten personligt, säger Janel McCarville.

Så, vem har egentligen den starkaste bänken, i nuläget?

– Alvik har efter mitt uttalande förstärkt (Asoro) medan vi har tappat en pjäs (Ahlin) från vår trupp. Så läget är lite annorlunda nu, men jag tror hursomhelst att bredden i en lång serie blir viktig, säger Robin Sandberg.

– Jag skulle inte byta bort vår bänk mot någon annans! De uppoffringar vi gjort för varandra, i med och motgång.. för oss är det här något ännu större än basket, säger McCarville.

Du ser matchen i spelaren ovan eller SVT1/Play med start 13.55

Kommentator: Peter Jonsson och Elisabeth Egnell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.