Umeå möter Luleå i kvällens Basketmåndag. Foto: SVT grafik

Sargat Umeå tror på underhållande match mot Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möts två norrlandslag med vitt skilda förutsättningar. Ett sargat Umeå försöker resa sig inför slutspelet, men vågar ändå tro på en stark insats mot topplaget Luleå.

– Norrlandsderbyn brukar kunna vara väldigt roliga matcher, säger Umeås assisterande tränare Caroline Muzito-Bagenda till SVT Sport.

Guldkandidaten BC Luleå ligger fyra i tabellen, medan Umeå återfinns på plats åtta med hela 21 förluster i bagaget.

Skadebekymmer i Umeå

Skadeläget i Umeå är i skrivande stund inte helt fastställt, med frågetecken för stjärnan Nathan Dawit, samt Jonathan Peleg och Cole Welle.

– Vi har haft lite besvär med skador under säsongen och det påverkar alltid laget, men vi har fortsatt att jobba med vår filosofi. Vi vill spela snabb basket och aggressivt försvar. När vi har en full trupp kan vi tävla med de flesta lag i ligan, säger Muzito-Bagenda.

Luleås erfarenhet inger respekt

Trots skadeproblem och svag form tror Umeås ledning på hög underhållningsfaktor i kvällens match.

– Vi brukar kunna spela jämnt med Luleå och uppleva spännande matcher. Norrlandsderbyn brukar i regel kunna vara väldigt roliga matcher att titta på, och det räknar jag med i kväll också.

– Jag förväntar mig en högintensiv match. Det lag som får bäst grepp på motståndarna i försvaret kommer vinna, säger Luleåcoachen Peter Öqvist till SVT Sport.

Vad är svårast med att möta just Luleå?

– Luleå spelar väldigt fysisk basket och har spelare med många års erfarenhet av ligabasket. Det är alltid tufft att möta dem, eftersom de har många som kan göra poäng, säger Caroline Muzito-Bagenda.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT Play /SVT24 med start 19.30

Kommentator: Peter Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.