Dream Team krossade franska gulddrömmarna. Foto: Kanal 5/Max

Dream Team krossade franska gulddrömmar med Currys trepoängare

Uppdaterad
Publicerad

USA:s Dream Team vann basketfinalen mot hemmanationen Frankrike med 98-87 i en rafflande drömfinal där trepoängskungen Stephen Curry var tungan på vågen. Det var USA:s femte raka guld.

– Steph Curry var den avgörande skillnaden. Han hamnade i zonen på slutet och jag har sett honom göra det ett par gånger. Han blir aldrig gammal. Jag måste ge Frankrike all credd, de hängde i hela tiden och fick oss att jobba, säger USA:s coach Steve Kerr som tränar Curry i Golden State till Eurosport.

Dream Team lett av legendaren LeBron James hade hela tiden initiativet och drog sakta men säkert ifrån i Bercy Arena till i slutet av den tredje perioden då Frankrike gjorde allvarliga försök att jobba sig ikapp.

OS i Paris 2024

Tre poängs ledning i slutminuterna

Slutet blev vansinnigt spännande när Victor Vembanyama lade i 79-82 och det bara var tre poängs skillnad. Trepoängskungen Stephen Curry svarade då med att göra viktiga 85-79 för USA och han fortsatte att hysteriskt stoppa i treor och nästan ensam se till vinna matchen. Han satte fyra treor på 2.12 på slutet.

Efter fyra NBA-titlar vann nu Curry sitt första OS-guld.

Trots att beachvolleyfinalen pågick samtidigt valde IOK-chefen Thomas Bach att gå på basket.

James var på spelhumör och visade vägen när han rusade genom planen som ett ostoppbart expresslok och lade i poängen och visade sedan ett offensivt kroppsspråk mot bänken som svarade med samma gest. Det gällde att tända laget mot den fanatiskt stöttande hemmapubliken.

När James hängde i luften och dunkade in en tvåa för 82-72 hördes ett stort vrål i hela hallen.

Silvertårar för Wembanyama

James jobbade även med i offensiven och sökte returer, gjorde en helgjuten insats.

Frankrikes supertalang Victor Wembanyama, gjorde sin rookiesäsong i San Antonio, fick uppleva det magiska i att spela en OS-final på hemmaplan med den enorma stämning som gjorde att arenan kokade.

20-åringen var poängbäst med 26 men grät och gömde ansiktet i en handduk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet