SVT:s basketexpert Elisabeth Egnell var imponerad efter Sveriges seger mot Turkiet. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Sagolikt skytte av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketherrar tog en blytung seger mot Turkiet i EM-kvalet i ett fullsatt Globen. En stor anledning till det var ett imponerande skytte från trepoängslinjen.

– En riktigt bra basketmatch. Sagolikt skytte av Sverige, särskilt i början av matchen, säger SVT Sports expert Elisabeth Egnell.

På pappret är Turkiet ett bättre lag än Sverige, men trots det ledde de blågula hela matchen.

– Om man kommer in och underskattar så förlorar man. Basketen är jämn i Europa och kommer man in och inte är fokuserad så förlorar man här, säger Alexander Lindqvist till SVT Sport.

Inför matchen såg Egnell att det fanns en risk att den häftiga inramningen skulle påverka spelarna negativt, men det blev tvärtom.

– Det är en jättestor vinst. Det är absolut inget man kan räkna hem innan. Det som är så imponerande är att man tar sig an uppgiften på ett så professionellt sätt. Risken fanns att man skulle vara övertända, men de var på från första sekunden. Jag är superimponerad, säger hon.

Den stora hjälten var Ludvig Håkanson, till vardags i polska Stelmet Enea BC, som stod för hela 23 poäng och sju trepoängare.

– ”Ludde” var jättebra och var den som satte tonen. Han gjorde att man behöll matchen genom alla 40 minuter egentligen, säger Egnell.

Turkiet har ännu inte vunnit i gruppen, Sverige och Nederländerna har varsin seger och Kroatien har vunnit sina två inledande matcher. De tre bästa tar sig till EM 2021.

– Det är helt öppet nu och då har man inte spelat mot Nederländerna än som är det svagaste laget i gruppen, säger experten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.