Australien slog Finland i VM-premiären efter storspel av Josh Giddey

Australien vann VM-premiären mot Finland med klara 98-72.

Stor del i det hade 20-årige point guarden Josh Giddey.

– Han leker basket, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

Efter att Finland inlett starkast hittade Australien rätt halvvägs in i den andra perioden. Man gick från underläge med sju poäng till ledning med fem, 45-40, inför den tredje perioden.

Bakom vändningen låg bland andra Josh Giddey som gjorde tio poäng i den första halvleken. Hans tvåa, som betydde 43-40, var en snygg soloprestation där han drev mot korg och tog sig förbi försvaret innan han stannade och sänkte ett hoppskott.

– Josh Giddey har tagit över matchen helt nu. Han visar verkligen vilken stark basket han har i sig, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Markkanen och Salin för ensamma

Australien inledde den tredje perioden med starkt skytte utifrån, samtidigt som Finland hade svårt att hitta lägen framåt. Storstjärnan Lauri Markkanen, till vardags i NBA-laget Utah Jazz, och Sasu Salin var länge lyckosamma framåt men stundvis allt för ensamma.

– Den offensiva kreativiteten har försvunnit helt. Man stirrar bara på Markkanen och Salin, säger Rajacic.

14 poäng av Giddey

Finland lyckades aldrig vända på matchen, utan i stället var det Australien som fortsatte att dryga ut sin ledning. Dessutom forsatte Giddey att leverera både egna poäng, assist och returer. Hans passning fram till 81-57 var högklassig i den fjärde perioden.

– Det jag älskar med Giddey är att han leker basket. Han vågar testa passningar och finter. Han har roligt på planen, säger Rajacic.

Australien vann till slut med 98-72 och Giddey noterades för 14 poäng, nio returer och åtta assist.