Golden States tränare vägrade prata basket – före semifinalen mot Dallas

Uppdaterad
Publicerad

Timmarna före den fjärde NBA-semifinalen mellan Golden State och Dallas vägrade Golden States tränare Steve Kerr att prata om matchen. I ett känslosamt yttrande efter skolskjutningen i samma delstat, Texas, vände han sig mot vapenlagarna USA.

– När ska vi göra något? Det räcker nu! skrek han gråtande på presskonferensen.

Minst 19 barn och två vuxna dog i en skolskjutning under tisdagsförmiddagen lokal tid i Texas, USA.

Baskettränaren Steve Kerr är en känd förespråkare för ökad vapenkontroll, som han hävdar har stöd av 90 procent av befolkningen som enligt Kerr ”hålls som gisslan av 50 senatorer i Washington”.

– Jag tänker inte prata om basket, sa Kerr som vill se handling och inte tysta minuter.

– Inget har hänt runt laget under de senaste sex timmarna, vi kommer starta på samma sätt i kväll. Inga basketfrågor, tack, de spelar ingen roll, sade Kerr och avslutade med att skrika ordet ”patetiskt” och stormade  ut från presskonferensen.

Matchen inleddes med en tyst minut för offren vid skolskjutningen 60 mil bort i Uvalde, Texas, där 21 personer (19 barn) bekräftats döda.

Inget lag har vänt 0-3

Dallas vann matchen med 119-109 och reducerade till 1-3 i semifinalserien i bäst av sju matcher. Dallas har oddsen emot sig. Inget lag i NBA-historien har vänt ett 0-3-underläge. Tre av 146 lag som legat under med 0-3 har tvingat fram en sjunde match – som sedan förlorats.

– Dallas var väldigt bra i kväll och vi kunde inte utföra ett nytt mirakel. De förtjände att vinna och det är en semifinal (konferensfinal) och då ska det vara på det här sättet, sade Kerr efter matchen.

Efteråt erkände Golden State-stjärnan Steve Curry att det var svårt fokusera på spelet efter att ha fått höras talas om skolskjutningen i samma delstat som de spelade matchen.

Det var speciella omständigheter att spela match under.

– Jag har barn som jag skjutsar till skolan varje dag. Man känner för föräldrarna, för vad de nu går igenom, sade Golden States superstjärna Stephen Curry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.