Frida Eldebrink och Klara Lundqvists svenska landslag fick en överkomlig EM-kvallottning. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Här är Sveriges motståndare i EM-kvalet i basket: ”Långt ifrån omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag lottades kvalspelet till damernas basket-EM 2025.

Sverige ställs mot Storbritannien, Danmark och Estland.

– En bra lottning, säger SVT Sports expert Nick Rajacic.

Efter två raka kvartsfinaler missade Sverige att kvala in till årets basket-EM.

Chanserna att kvala in till EM 2025, som spelas i Tyskland, Italien, Tjeckien och Grekland, ser dock okej ut.

”Långt ifrån chanslöst”

Dagens lottning gav nämligen Storbritannien (tia i årets EM), Danmark (har inte kvalat in till EM sedan 1974 och Estland (har aldrig kvalat in).

– Storbritannien har gått till EM de senaste åren, men jag känner att Sverige långt ifrån är chanslöst. De är en given tvåa i gruppen och kan absolut ta en match mot Storbritannien, säger SVT Sports expert Nick Rajacic, som ser en given nyckel om Sverige ska avancera:

– Om Regan Magarity och Binta Drammeh spelar, då har Sverige en jättefin möjlighet att bli gruppsegrare eller en av de fyra bästa grupptvåorna. Om inte blir det svårt.

Fyra grupptvåor till EM

Magarity, som spelar i spanska Girona och av många ses som Sveriges bästa spelare just nu, har inte spelat i landslaget de senaste åren.

Gruppsegrarna och de fyra bästa grupptvåorna (det är åtta grupper totalt) kvalar in till EM. Kvalspelet startar i november.

SVT sänder Sveriges EM-kvalmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.