Norrköping nära final – efter stjärnornas uppvisning

Regerande mästarlaget Norrköping är nära ännu en final i damernas basketslutspel.

Dolphins vann kvällens match med 73-64 och leder nu med 2-1 i matcher i semifinalserien mot Södertälje.

– Vi har olika spelare som steppar upp i varje match, säger Rakel Gyberg till SVT Sport.

Ett stjärnfyllt Södertälje fick tillbaka veteranen Frida Eldebrink som lämnade den andra semifinalen, förra måndagen, med stora höftsmärtor.

Men Södertälje och stjärnan fick en tuff afton på bortaplan.

Eldebrink spelade nästan 30 minuter i matchen, men noterades bara för två poäng i form av två straffkast. I övrigt missade hon samtliga åtta skottförsök.

Samtidigt kopplade hemmalaget Norrköping greppet från start.

Dominerade i första halvlek: ”Brutal”

Ett av framgångsrecepten var att skicka in bollen till Brandi Harvey-Carr under korgen. Den 193 centimeter långa amerikanskan använde sin styrka och storlek för att sätta enkla poäng.

Harvey-Carr gjorde 16 poäng i första halvleken som slutade 34-33 till hemmalaget. Nästan hälften av lagets poäng.

– Det är fantastiskt, det här såg man inte komma. Hon är brutalt bra i dag, säger SVT:s expert Nick Rajacic i sändning.

I andra halvlek utökade östgötarna sin ledning. Och nu var det i stället stjärnorna Alexa Held och Lovisa Hjern som visade vägen.

Halvvägs in i den sista perioden skiljde hela elva poäng, 63-52, vilket var matchens största ledning.

Lundquist: ”Vad håller vi på med?”

Matchen slutade 73-64 och efter dagens seger kan Norrköping säkra en finalplats vid seger i den fjärde semifinalen som spelas i just Norrköping på fredag. SVT sänder med start 18.25 i Play.

– Det är så många som kommer in på plan och levererar, till exempel en ung tjej som Saga Eklöf. Det är riktigt roligt att se och visar på vår lagkänsla, säger Rakel Gyberg.

För Södertälje är det nu kniven mot strupen.

– Viljan fattas i dag. Vi är våra största motståndare och jag vet inte vad vi håller på med där ute. Det är alldeles för dåligt. Vi spelar inte till våra styrkor och missar våra skott, säger Klara Lundquist, poängbäst i Södertälje med 20 poäng.

MER BASKET: Chockar experten med sin dunk: ”Det ser man inte ofta i basket” (9 april 2023)