Sveriges chanser att avancera från gruppen borde vara ganska goda, eftersom tre av fyra lag går vidare. Men tyvärr lottades Japan, som i egenskap av värdnation är direktkvalificerat till OS, i Sveriges grupp och bara två platser återstår att spela om. Att slåss om två platser mot nationer som Belgien och Kanada är i alla avseenden en väldigt tuff uppgift.
”Kanada – medaljkandidater i alla stora mästeskap”
Kanada har gjort en enorm utvecklingsresa de senaste åren, och är numera medaljkandidater i alla stora mästerskap. I stort sett alla Kanadas spelare har gått på college i USA och är numera proffs i europeiska ligor och WNBA.
Har tidigare haft en identitet kopplat till ett hårt och tufft försvarsspel med ett solitt lagspel som motor, men har nu även ett flertal fixstjärnor på världsnivå i paritet med Sveriges Amanda Zahui.
Kia Nurse och Natalie Achonwa är lagets starkast lysande stjärnor, och Kanada får anses vara favoriter i gruppen. Att laget dessutom förbereder sig för OS-kvalet i Japan för att bekanta sig med sommarens OS-arena säger mycket om vilka målsättningar laget har satt upp.
”Belgien – mitt favoritlag”
Har en komplett trupp med alla verktyg som behövs, där Emma Meesseman och Julie Allemand är en härlig duo som sprudlar basket-IQ. Laget coachas av storskytten Kim Mestdaghs pappa, och i truppen finns även Sverigebekantingarna Julia Vanloo och Marjorie Carpréaux, som båda garanterat kommer att bjuda på härliga highlightsklipp under turneringen.
Belgien gjorde ett halvblekt EM i somras utifrån de högt ställda förväntningar laget hade på sig själva, och går igenom en svår fas som grupp då man ska ta steget från att vara underdog till en etablerad nation.
Belgien är spelmässigt mitt favoritlag sedan VM i Spanien 2018 och Sverige ställs mot dem i deras sista match som mycket sannolikt kan vara utslagsgivande för båda lagen. Frågan är då hur Belgien hanterar trycket från att spela på hemmaplan.
”Japan – kvalets mest okonventionella lag”
Att man måste vara lång för att spela basket är bara delvis sant, och det är Japan ett bevis på. Turneringens mest okonventionella lag ställer traditionellt upp en bra mycket kortare laguppställning än vad man brukar se på en basketplan och den asiatiska basketen är dessutom snabbare, kvickare, spelar med fler passningar och mer rörelse utan boll.
Det stora frågetecknet är hur man tar sig an dessa matcher då man redan är kvalificerat för OS. Då Japan besegrade både Australien och Kina i de asiatiska mästerskapen i höstas kan man säga att upprustningen inför OS är på god väg, trots att man alltså inte behöver gå in i kvalet med en formtopp.
Japan är fortfarande det lag som spelarna har minst koll på och Sverige kommer ha ett längdövertag på i stort sett alla positioner. Särskilt farliga är pointguarden Nako Motohashi, Ramu Tokashiki och Yuki Miyazawa. Men här är det kollektivet som gäller över allt annat.
KLIPP: Eldebrink ”Bästa laget vi någonsin haft”
Det här måste Sverige lyckas med:
”Det viktigaste blir att hålla en så jämn och hög nivå under hela turneringen. Då lagen är väldigt jämna är sannolikheten stor att tabellplaceringarna kommer att avgöras med målskillnad. Därför kommer det vara oerhört viktigt att spela på resultat. Går man mot en förlust gäller det att hålla nere marginalen så mycket som möjligt och omvänt gäller det att skapa en så stor vinstmarginal där chansen ges. Oavsett resultat är matchernas sista minuter viktigare än någonsin.
I Sverige bör det mesta handla om Amanda Zauhi som måste fortsätta få men också ta utrymme både i anfall och försvar för att ge Sverige ett djup i spelet. Som lag är nyckeln att sedan bygga vidare på det fina försvarsspel man haft de senaste åren, och att spela med en tydlig linje i anfall där man har stenkoll på var skotten kommer ifrån.
Även om chanserna är mindre än önskat till avancemang lever hoppet dock då många av tjejerna i det svenska laget har fina klubbsäsonger bakom sig. Elin Eldebrink leder från bakplan ett av Europas mest formstarka klubblag, syster Frida har fått tillbaka matchrytmen i turkiska Botas, Binta Drammeh är i toppen av skytteligan i EuroLeague och Louice Halvarsson får obegränsat med förtroende i franska Tarbes. Det kommer behövas individuella prestationer av dessa, men som vanligt så kommer det för svensk del kokas ner till ett vattentätt lagspel, där spelare som Kalis Loyd och Reagan Magrity blir nycklarna.
Denna generation har under hela sina karriärer drömt om att spela OS. Kanske är denna helg sista chansen att ta sig dit? Just detta driv och denna längtan kan mycket väl vara den motiverande faktorn som gör att drömmen går i uppfyllelse.”