Lars Johansson svarar på Nick Rajacics kritik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Johansson svarar på Nick Rajacics kritik. Foto: SVT

Svenska basketförbundet svarar på kritiken: ”Håller inte alls med Nick”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska basketförbundets sportchef Lars Johansson håller inte med SVT-experten Nick Rajacic i kritiken om hur förbundet inte har lyckas bygga en kultur i att vilja spelar för Sverige.

– Jag tror inte att det är ett systemfel. Jag är helt säker på att alla de här spelarna är jättestolta över att representera Sverige, säger Johansson.

Det var i går som SVT:s basketexpert Nick Rajacic röt i från. Han menade att tongivande svenska spelare för ofta lämnar återbud till landslaget och att det i grunden handlar om ett systemfel. Att svenska förbundet har varit för dåliga på att bygga en kultur där det största är att representera bågult.

Förbundets sportchef Lars Johansson håller inte med i kritiken och menar att det handlar om tillfälligheter och enskilda fall.

– Varje återbud vi får är tråkigt men vi för en dialog med alla spelarna löpande och vi har ganska bra koll på varför återbuden sker och i de allra flesta fall handlar det om antingen skador eller att de är i en rehabiliteringsfas där det inte passar att gå på för hårt. Detta handlar om att spelarna måste se långsiktigt till sin karriär och då hamnar ofta i de här lägena, säger Johansson.

Johansson menar att det inte är unikt för varken basket eller det svenska laget att profiler tackar nej. En medial gångbar jämförelse menar han är längdskidåkningens Tour de Ski.

– Många tackar nej för att det inte passar i uppladdningen till VM. Det passar inte deras karriärer där och då. Det ligger ingen konflikt i det här. Vi har full koll på de återbud som skett. Ingen har visat missnöje, ingen har tackat nej på grund av protest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.