Amanda Zahui och Sverige föll på hemmaplan

Sverige kollapsade mot Lettland

Sverige ledde med 15 poäng i paus.

Men rekordpubliken i Avicii Arena fick se basketdamerna kollapsa i andra halvlek mot Lettland.

De förlorade till slut med 71-65.

Hoppet om EM försvann för svensk del vid förlusten mot Israel. Matchen mot Lettland hade därmed ingen betydelse i kvalet.

Men Sveriges basketdamer tog trots det initiativ tidigt i matchen. I den första halvleken imponerade de inte minst med försvaret. Dessutom satte Sverige 42 procent av trepoängarna i första halvlek, efter att bara ha lyckats sätta två i matchen mot Israel. 15 poängs ledning var facit i halvtid.

Andra halvlek blev sedan betydligt tuffare för Sverige. En lagfoul innebar att Lettland bjöds på flertalet straffkast, samtidigt som den egna offensiven gick lite tyngre. Tolv poängs ledning i paus var bara fem inför sista perioden.

Rekordpublik i Stockholm

Med drygt sex minuter kvar av matchen hade Lettland också kommit ikapp och förbi. Det blev en rysare i slutet, inte minst efter att Frida Eldebrink satt två straffkast med knappt tre minuter kvar. Då skiljde två poäng till Lettlands fördel, men Sverige lyckades inte komma ikapp utan det blev till slut förlust med 71-65.

Att det just är i tredje perioden som Sverige tappar matchen är dessvärre inget nytt.

– Man får ett break och man kan ändra lite momentum och då kan en match ändras. Det är tungt att det går så tungt i tredje. Vi får inte riktigt dit bollarna och det kanske är där det avgörs, säger Elin Eldebrink efter matchen, som tillsammans med syster Frida menar att framtiden i landslaget ännu inte är bestämd.

Även SVT:s expert Nick Rajacic är inne på skillnaden mellan första och andra halvlek.

– Det är två bilder. I första halvlek kör Sverige över Lettland. Till andra gör Lettland inga större justeringar, men de skruvar upp intensiteten och Sverige börjar missa. Det blir kollaps, säger han.

Glädjeämnet i matchen var att det var en rekordpublik i svensk dambasket, 9 428 åskådare, som tagit sig till Avicii Arena.

– Det är fantastiskt, det är en underbar känsla. Vi är så otroligt tacksamma för alla som kommit för att heja och supporta oss, säger Amanda Zahui i paus till SVT Sport.