Sloveniens Luka Doncic

SVT-experten står fast vid guldtipset – sågar stjärnan: ”Beter sig som en bortskämd unge”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports basketexpert Nick Rajacic vidhåller att han tror att Kanada går hela vägen och tar guld i VM. När kvartsfinalerna drar igång i dag är Slovenien med storstjärnan Luka Doncic i spetsen första hindret för Kanada.

– Jag kan nästan garantera att Kanada går vidare. Doncic är VM:s kanske största stjärna, men beter sig som en bortskämd unge, säger Nick Rajacic.

Åtta lag ska bli fyra när VM:s kvartsfinaler inleds i dag – där alla matcher direktsänds i SVT.

Först ut är Litauen mot Serbien och senare Italien mot USA.

– Litauen är favoriter mot Serbien. De har spelat bäst basket ihop med Tyskland och Lettland och är ett osjälviskt lag. Det här löser Litauen, säger Nick Rajacic.

Han tror att Litauen får möta USA i semifinal.

– Italiens spelartrupp passar dåligt mot USA. Italien kommer att bli överkört här. USA har vunnit matcher, men inte spelat bra. Det har sett lite trögt ut. Kan de spela mer som ett lag går de vidare.

”Lettland har charmat hela basketvärlden”

På andra halvan möts Tyskland och Lettland och Kanada-Slovenien.

– Jag måste ändå ta Tyskland här. Lettland har charmat hela basketvärlden, men Tyskland har en tydlig spelidé i anfallet där många levererar, så tyvärr tar resan slut för Lettland här även om Lettland är VM:s stora överraskning, Coachen har vågart coacha på ett lite oortodoxt sätt, säger Rajacic.

Experten tror att Kanada tar sig till semifinal, oavsett vad Luka Doncic hittar på.

”Gråter och gnäller på domaren”

– Jag kan nästan garantera att Kanada går vidare. Luka Doncic är kanske den största stjärnan i VM, men beter sig som en bortskämd unge när det inte går hans väg. Han gråter och gnäller på domaren och är fantastiskt omogen, säger Rajacic.

Det blir därmed ett slutspel utan världsmästarna Spanien och toppnationen Frankrike. VM:s floppar så här långt, enligt Rajacic.

– Frankrike klarade inte ens första gruppspelet. Spanien har inte kommit upp i nivå. En anledning är att för många andra länder har gått framåt. Inte ens USA kan vinna per garanti utan sina allra bästa.

VM-finalen spelas på söndag, och Rajacic viker inte i sitt guldtips.

– Jag är en principmänniska. Kanada ska vinna. Jag är lite orolig för deras anfall där de kan bli stillastående, men de har ett ruskigt försvar, och det är där som det kommer att avgöras.

Se basket-VM i SVT Play >>>

KLIPP: Experten listar fem stjärnor att ha koll på i basket-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nick Rajacis lista fem stjärnor inför basket-VM. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.