Tårarna flödade när Brittney Griner blev OS-mästare efter fångenskapen: ”Betyder mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Brittney Griner lät tårarna rinna efter sitt tredje OS-guld – det första efter fångenskapen i Ryssland.

– Det här betyder mycket för mig, säger Griner enligt AP.

33-åriga Griner satt i rysk fångenskap i 293 dagar för innehav av cannabisolja, dömd till nio år, och blev fri efter en fångutväxling i december 2022 där ärendet nådde högsta ort och president Joe Biden välkomnade henne tillbaka.

– Jag menar, att bara ha en chans att spela för guld, representera mitt land, vad mitt land gjorde för mig? Ja, det här är höjdpunkten för mig, säger Griner som tog guld i Rio de Janeiro 2016 och i Tokyo 2021.

OS i Paris 2024

Medaljen från Paris som kom i den allra sista grenen kommer hon att ge den nyfödde sonen Bash.

– Det var en lång resa, en hård resa att komma in i det igen. Jag är bara glad att min kropp höll och att jag kunde vara här, säger Griner som fick nöja sig med fyra poäng under de knappt fem minuter hon fick spela.

Taurasi historisk med sex raka OS-guld

I Tokyo gjorde hon 30 poäng, den högsta en amerikansk damspelare gjort i en OS-final. USA tog sitt åttonde raka guld inför ögonen på Frankrikes president Emmanuel Macron.

42-åriga Diana Taurasi höll upp sex fingrar för att visa sina sex raka guld, den enda i baskethistorien med den bedriften.

– Tjugo år av att ta på sig den här tröjan är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. Det är en ära att ha fått dela planen med de bästa i världen i 20 år, säger Taurasi som nu lägger av trots att nästa OS avgörs i hennes hemstad Los Angeles 2028.

– Ni kommer att få se mig sitta på stranden med en öl i handen, säger Taurasi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet