Thomas Massamba är tillbaka. Foto: Bildbyrån.

Veteranen tillbaka inför viktiga EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Fredag och söndag väntar nyckelmatcher när de svenska basketherrarna EM-kvalar i Istanbul.

Samtidigt som flera potentiella startspelare saknas är veteranen Thomas Massamba, 35, tillbaka i landslaget.

– Min roll är att vara en ledare med erfarenhet som skapar även för andra, säger han till SVT Sport.

Inför den andra av sammanlagt tre EM-kvalsamlingar ligger Sverige trea i grupp D efter förlust mot Kroatien och en minnesvärd skrällseger hemma mot Turkiet inför rekordpubliken 11 390 personer i Globen i februari – strax innan pandemin bröt ut.

Ludvig Håkanson var en lagets viktigaste spelare då. Nu saknas han efter att ha testat positivt med symptom för Covid-19 och Sverige får klara sig utan sin pointguard mot Nederländerna på fredagen och mot Kroatien på söndag.

Tillbaka i landslaget inför nyckelmatcherna är däremot Thomas Massamba. 35-åringen har överlägset mest rutin i truppen med sina 120 A-landskamper.

Hur stort avbräck är det att Håkanson saknas?

– Det är ett otroligt stort avbräck. Han har startat i de här matcherna och spelat med stort självförtroende. Men då är det någon annans tur att resa sig. Vi är ett lag och vi ska spela ihop som ett lag, säger Thomas Massamba.

”Hit för att vinna”

Hur många poäng ska ni ha med er från helgens två matcher för att du ska vara nöjd?

– Vi kommer hit för att vinna. Vårt mål är att vinna så många matcher som möjligt och att spela så bra som möjligt. Förhoppningsvis får vi hem två vinster.

Basket-EM avgörs 2022. Efter helgens kvalomgång återstår en samling i februari. Tre av fyra lag går till mästerskapet.

EM-kvalfakta

Sverige har en förlust och en seger hittills i kvalet till basket-EM i Tyskland 2022, precis som Nederländerna. Både Sveriges och Nederländernas vinster har kommit mot Turkiet. Obesegrade Kroatien leder Sveriges kvalgrupp (grupp D) och är favorit att vinna gruppen.

Kampen om tredjeplatsen kommer troligtvis att stå mellan Sverige och Nederländerna. Fredagens match i Istanbul är därför mycket viktig för Sverige. Om Sverige vinner har man ett övertag inför nästa kvalfönster i februari. Skulle Sverige förlora bör det ske med så få poäng som möjligt. På söndag möter Sverige Kroatien.

Inbördes möte går före poängskillnad i kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.