Lundquist och Zahui tillsammans i det svenska landslaget. Foto: Bildbyrån

Zahui: ”Jag var jättechockad – hade ingen aning”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Amanda Zahui under en presskonferens förkunnade att hon avstår från EM briserade nyheten att Klara Lundquist blir nästa svenska i världens bästa liga, WNBA.

– Jag var jättechockad! Ingen hade sagt någonting, säger Amanda Zahui till SVT Sport.

– Jag hade ju min presskonferens samma dag. Så jag sitter i bilen när min flickvän skriver och frågar om jag känner henne, säger Zahui och skrattar.

Klara Lundquist slog igenom tidigt, utsågs till årets rookie i sin debutsäsong i basketligan och landslagsdebuterade som 17-åring. Efter en misslyckad proffssejour i Frankrike flyttade hem till Alvik 2019. Där har hon varit ledande i klubbens väg till SM-finalserien som man snöpligt tappade till Luleå.

Hon utsågs till årets MVP i SBL och belönades sen med ett proffskontrakt i Washington Mystics. I världens bästa liga välkomnas den vindsnabba point guarden av Zahui.

– Jag är jättetaggad för hennes skull. Vi pratade samma dag. Hon vet inte riktigt när hon anländer till Washington eftersom hon ska spela EM. Men det är sjukt kul att ha en till svensk i ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.