De tio dagarna på Teneriffa är ett av vinterns många träningsläger. Resor är nödvändiga. Inte bara till tävlingar runt om i världen men även resor för att träna.
– Det är bra att kunna komma utomhus och träna i värmen när det är snöigt i Sverige, säger Jonatan Hellvig, när han visar en av de stränder paret använt som träningsplats.
– Man vill ju få träning i vind så det är väldigt viktigt för oss, så vi inte hamnar efter de som kan göra det året om, säger Åhman, som tillsammans med Hellvig, annars tränar i den beachvolleyhallen i Huddinge, söder om Stockholm.
Konkurrenterna imponerade
Deras revolutionerande spelstil med hopp-passar och spel på andrabollen, har tagit dem till världstoppen och gett konkurrenterna skäl att vara både imponerade och frustrerade.
– De är för unga, de springer för mycket och de hoppar för högt. De utför det väldigt bra. De är jobbiga helt enkelt, säger talienaren Adrian Carambula skämtsamt.
Finns det några vapen mot svenskarna?
– Vi försöker serva i mitten för att de ska bli störda men de har kontroll. så det är svårt. Man vet inte om de kommer spela med en beröring, eller två eller tre. Det är frustrerande, säger spanjoren Adrián Gavira, efter ett tufft träningspass med det svenska paret.
Resan mot drömmen om OS
Redan nästa vecka är det dags för nästa resa, till världstouren i Mexiko. Det är steg två på den långa resan mot OS 2024. En snårig väg, där tolv tävlingar räknas. De är just nu tvåa på rankingen efter andraplatsen i Doha i februari.
– Att ta sig till OS är väl en dröm vi har haft väldigt länge och vi är väl på väg dit, säger Hellvig
– Vi har ju sett bilder på hur de planerar det med arenan framför Eifelltornet. Det är ju en fantastisk bild att drömma om, säger Åhman.
KLIPP: Se hela reportaget med duon
Vägen till OS
Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 har teamet skaffat sig ett bra utgångsläge.
Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.
Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS. (Källa: Svensk volleyboll.se)