Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Åhman och Hellvig säkrar EM-guldet. Foto: SVT

David Åhman och Jonatan Hellvig försvarade EM-guldet i beachvolleyboll – vann enkelt finalen mot Leon Luini och Yorick de Groot

Uppdaterad
Publicerad

David Åhman och Jonatan Hellvig är för andra året i rad Europamästare i beachvolleyboll.

De vann finalen mot Nederländerna komfortabelt, i två raka set.

De avgjorde med ett serveess och firade stort.

– En fantastisk känsla, säger David Åhman.

Se avgörandet i spelaren ovan.

I fjol vann den svenska duon överraskande guld, då de sensationellt slog ut den norska superduon Anders Mol/Christian Sörum i en dramatisk semifinal – och sedan slog en tjeckisk duo ganska enkelt i final.

I dag, vid EM i Österrike, var det ganska liknande. Först en holmgång i semifinalen, och sedan en ganska enkel final.

”Fantastisk känsla”

För bara ett par timmar efter dagens semifinalseger – som avgjordes på ett dramatiskt sätt – vann de nämligen finalen mot den nederländska duon Leon Luini och Yorick de Groot.

– Jag kan inte förstå det! En fantastisk känsla, vi är så glada att stå här och har gått hela vägen, säger 21-årige David Åhman i segerintervjun.

SE ÄVEN: Italienska ilskan i EM-semifinalen mot Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen som fick de italienska spelarna att rasa Foto: SVT

21–16 i första set

Nederländarna vann överraskande mot de norska världsettorna Mol/Sörum i kvartsfinalen, men var aldrig riktigt nära att hota svenskarna. Det första setet vanns med 21–16 efter ett ryck ungefär halvvägs in i setet, och det andra med 21–18 efter att ånyo gjort ett litet ryck efter drygt halva setet och sedan avgjort med ett serveess på sin första matchboll.

– De var lite för bra i den här finalen, man hann aldrig bli riktigt nervös, säger SVT Sports expert Mattias Magnusson.

Något som gör det svenska guldet extra imponerande är att Jonatan Hellvig så sent som i juni ådrog sig en fraktur på ett ben i ena handen. Han återhämtade sig dock snabbt – och tog alltså EM-guld mindre än två månader efter skadetillfället.

– Sen jag kunnat träna för fullt igen har vi varit extremt fokuserade på varje träning och inför varje match, säger Hellvig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.