Anders Kristiansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tränarlegendaren om vad guldduon har kvar att utveckla: ”Måste bli mycket bättre” Foto: SVT/Bildbyrån

Tränarlegendarens utspel – mycket kvar att utveckla för Hellvig och Åhman: Bara nått 30 procent av kapaciteten

Uppdaterad
Publicerad

Jonatan Hellvig och David Åhman har hyllats efter OS-guldet i beachvolleyboll. Men det hade inte hänt utan en tränarlegendar i bakgrunden.

– Jonatan och David är nog det mest coachproducerade laget av alla, säger Anders Kristiansson, väl medveten om sin och tränarpartnern Rasmus Jonssons roll, till SVT Sport.

Jonatan Hellvig och David Åhmans OS-guld var även en seger för arkitekten bakom den spelstil som lagt grunden för succén – coachen Anders Kristiansson.

– Du kan ha världens bästa idé men förmår du inte att säga den till den som ska utföra den, så är den inte så mycket värd, säger Kristiansson till SVT Sport.

Han har sålt idéer förut och skapat mästare från i princip ingenting.

Anders Kristiansson, ende svensk i volleybollens Hall of Fame, förde på 80-talet det svenska inomhuslandslaget från botten till världstoppen. Han ledde dessutom flera medelmåttiga klubblag i Europa och Japan till mästartitlar.

Senaste exemplet är resan med Hellvig och Åhman där han tillsammans med Rasmus Jonsson utmejslat ett unikt koncept för att revolutionera beachvolleyn – ”The Swedish Jumpset”.

– Det är inte vi som hittat på att man kan slå på andrabollen eller hopp-passa, men att göra det till ett system och en total idé av det, där är vi först och i alla fall bäst, säger Kristiansson.

Men det finns oerhört mycket kvar att förbättra, enligt Kristiansson.

– De har nått 30 procent kanske.

Bara 30 procent?

– Nej, jag provocerar lite. Det går inte att säga en procentsiffra men de kan bli mycket mycket bättre på jättemycket.

Se mer i reportaget i spelaren nedan.

Anders Kristiansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt succécoachen bakom Hellvig/Åhman Foto: Alexander Ahlkvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.