Foto: Bildbyrån

Bordtennisens damkapten sparkas efter trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska bordtennisförbundet sparkar damernas förbundskapten Peter Sartz efter trakasserier mot vissa av spelarna.

”Jag återkommer med en skriftlig kommentar när jag är redo för det”, skriver Sartz i ett sms till SVT Sport.

Under Sartz tid som förbundskapten har två spelare slutat. Efter anklagelser från spelare initierade förbundet en utredning. Den sista biten, som leddes från GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan), blev klar 7 maj. Förbundet sammanfattar utredningen i ett pressmeddelande:

”Utredningen visar en problembild med otrygghet, missnöje och misstro bland de kvinnliga landslagsspelarna”, skriver förbundet.

– De missförhållanden och den brist på förtroende som rapporten framhåller kan vi inte acceptera. Inom svensk bordtennis ska alla känna sig välkomna och inkluderade, säger Petra Sörling, ordförande i förbundet.

Sörling säger till SVT Sport att det inte varit fråga om någon fysisk kontakt, utan en jargong som man inte anser är acceptabel.

– Jag ska säga också att ord står mot ord. Vår förbundskapten menar i många avseenden att ”det här har jag aldrig sagt”. Men det ändå så pass många spelare som är med i den här utredningen, så då visar det en samlad bild. Vi har svårt att se att så många far med osanning.  

Styrelsen var enhällig i beslutet att sparka Sartz.

Ändrar sina rutiner

Förbundet kommer nu att ändra sina rutiner för landslaget.

Den viktigaste punkten är att ett team ska ta ut spelarna i landslagen och ”aldrig av en enskild förbundskapten”. Tillsammans med RF ska även förbundet ta fram en uppförandekod.

Att Sartz får sparken innebär ett slag mot förberedelserna inför OS nästa år.

”Arbetet med att hitta en ersättare för Peter Sartz har inletts och i samband med detta ser SBTF också över hela landslagsorganisationen och tillhörande ledarstab. Arbetet är nyligen påbörjat och målsättningen är att en ny organisation ska tillträda efter OS i Tokyo 2020”, skriver förbundet.

Förbundets åtgärder efter utredningen

  • Tillsammans med Riksidrottsförbundet har bordtennisförbundet inlett ett arbete om att ta fram en uppförandekod.
  • Uttagningskriterierna har förtydligats så att all landslagsuttagning ska göras av ett team, aldrig av en enskild förbundskapten.
  • Utbildningar ska erbjudas samtliga medarbetare och styrelse under 2019. Även samtliga föreningar ska erbjudas utbildning senast under 2020.
  • Spelarrådsrollen ska tydliggöras.
  • Spelarrådets representant ska bjudas in till framtida styrelsemöten.
  • En ombudsmannaroll ska införas med hjälp av RF.

Källa: Svenska bordtennisförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.