Emil Andersson åkte ut i kvartsfinal i Paralympics.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Andersson svarade för sin bästa match i karriären trots förlusten. Foto: Christine Olsson/TT

Emil Andersson utslagen efter att ha haft matchboll mot världsettan: ”Min bästa match någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Emil Andersson var på väg mot en jättesensation mot världsettan Viktor Didukh. Han hade 2–0 i set och en matchboll i det fjärde setet men förlorade kvartsfinalen i klass 8 med 2–3.

– Jag gjorde kanske min bästa match någonsin men tyvärr räckte det inte men jag är stolt över prestationen, säger Andersson till SVT Sport.

Det var en fantastisk match av åttonderankade Andersson som hade 0–16 i inbördes möten mot den flerfaldige ukrainske världsmästaren Didukh. Vid 10–9 i det fjärde setet hade Andersson sin matchboll men bollen gick nät och ut i den första returen.

– Jag försökte bara kasta upp bollen, kunde inte räta ordentligt på handen och uppkastet blev lite dåligt. Jag kände att jag fick ta en backhandserve och gå för det men tyvärr blev det nät ut. Det var nära, säger Andersson om matchbollen.

Har två Paralympicsmedaljer sedan tidigare

Didukh vann på sin fjärde matchboll och kastade sig ner på golvet, överväldigad av vinsten i superrysaren.

– Jag har aldrig sett Emil spela så här bra, jösses vilken match han gör och jag förstår att han är ledsen men jag hoppas att Emil kommer att vara glad åt den här matchen i framtiden, säger SVT-experten Anna-Carin Ahlquist.

I det femte setet fortsatte det vanvettiga dramat. Andersson hämtade upp 2–6 och räddade två matchbollar vid 8–10 för att gå fram till 10–10 och själv skaffa sig läge att få en matchboll.

– Jag gör en fantastisk match och bjuder upp till dans mot världsettan även om det är tungt att torska när medaljerna står på spel. Det är ju därför man är här, säger Andersson.

31-årige Andersson är en veteran inom Paralympics och tog ett individuellt brons redan i London 2012. 2016 tog Andersson ett silver i dubbel i Rio de Janeiro tillsammans med Linus Karlsson efter att ha förlorat finalen mot just Didukh som tog guldet tillsammans med Maksym Nikolenko.

Kvartsfinal Paralympics klass 8:

Emil Andersson – Viktor Didukh 2–3 (11–9,12–10,8–11,10–12,11–13)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.