Kina slog ut Frankrike i lagtävlingens semifinal och nu väntar Sverige i fredagens OS-final i Paris. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Klart: Sverige ställs mot Kina i OS-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Ska de blågula bordtennisherrarna ta OS-guld i lagtävlingen måste trion Truls Möregårdh, Anton Källberg och Kristian Karlsson svara för en sällan skådad bragd.

I fredagens final väntar stormakten Kina.

Kineserna har tagit hem samtliga fyra OS-guld sedan lagtävlingen kom med på programmet 2008, och slog ut värdnationen Frankrike med 3–0 i matcher i semifinalen.

Ma Long och Wang Chuqin vann den inledande dubbeln mot Simon Gauzy och Alexis Lebrun med 3–0 i set.

OS i Paris 2024

Stortalangen Félix Lebrun stretade sedan emot bra mot Fan Zhendong – Truls Möregårdhs överman i singelfinalen – i den första singelmatchen. Kinesen gick upp till 2–0 i set, men den 17-årige fransosen tog sedan det tredje setet (11–8). Bordtennishallen i Paris kokade och i det fjärde setet räddade Lebrun fem matchbollar innan Fan kunde avgöra fram till 16–14 och 3–1 i set.

Storebrodern Alexis Lebrun chockade därefter världsettan Wang Chuqin genom att vinna det första setet, men kinesen tog sedan tre raka set och Kina vann OS-semifinalen med 3–0 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet