Ma Long vinner tuff duell på WTT i Peking 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ma Long dominerar på ålderns höst. Foto: ADEK BERRY

Pånyttfödd Ma Long stod för ny kross: ”Ödmjuk och beslutsam”

Uppdaterad
Publicerad

Tidernas bäste bordtennisspelare Ma Long har växlat upp och närmast pånyttfödd spelar han som under glansdagarna i China Smash i Peking. I dag slog han den kinesiske landsmannen Liang Jingkun i semifinalen med 4-0.

– Jag har spelat över mina förväntningar. Både Hugo och Liang har bättre ranking än mig. Jag har närmat mig dessa matcher med stor ödmjukhet och beslutsamhet, säger Ma Long via tolk till arrangören.

35-åringen har sett sina bästa dagar i pingishagen med sex OS-guld och 14 VM-guld på meritlistan och sakta har han tappat på världsrankingen, där han nu är sexa. Karriären har pekat neråt och rykten om hans avslutande av karriären avlöser varandra.

Men det är inget som Ma Long bryr sig om och det har han visat i China Smash där Peking för första gången på 63 år har en turnering i det här formatet – jämför med tennisens Grand Slam.

Världstrean och världsfyran besegrades med 4-0

I dag besegrades världsfyran Liang Jingkun med 4-0 (11-8,11-7,11-8,12-10) vilket följde på gårdagens vinst mot världstrean Hugo Calderano också det med 4-0 (11-7,11-4,11-7,11-7) efter flera publikfriande dueller. På fem matcher i Peking har Ma Long 17-1 i set.

Efter att ha slagit in matchbollen med sin kobrasnabba forehand visade Ma Long inte en min. Däremot skrek han rätt ut efter att ha gått fram till 10-8 och skaffat sig två matchbollar. I det tredje setet tog också Ma Long en timeout vid ledning10-8 för att reflektera och samla sig. Då det var två kineser som möttes förekom ingen coachning.

I finalen väntar den 19-årige landsmannen, supertalangen Lin Shidong (världssjua) i ett möte mellan olika generationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.