SOK-chefen Hans von Uthmann. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN

SOK-chefen Hans von Uthmann om egna ledamoten med dubbla stolar: ”Hon har varit väldigt tydlig”

Uppdaterad
Publicerad

I ljuset av härvan kring Karl-Erik Nilssons dubbla stolar har Sveriges olympiska kommitté ett eget fall med Petra Sörling som även är ordförande i det internationella bordtennisförbundet.

– Petra är en person som varit väldigt tydlig med att hon står bakom SOK:s linje. Samtidigt är hon också ordförande i ett förbund där det fattats ett annat demokratiskt beslut, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Karl-Erik Nilsson har som ordförande i Riksidrottsförbundet, RF, kallat de olika specialförbunden och distriktsföreträdare till ett möte på fredag. Detta för att förklara hur han, enligt engelska Sky Sports, som förste vice ordförande i Uefa röstade igenom ryskt deltagande i F17-EM i Sverige nästa år.

Samtidigt följer Sverige olympiska kommitté processen, utan att vara inblandad.

Idrott och politik

– Jag vill vara tydlig med svensk idrotts inställning att ryska och belarusiska deltagare inte ska vara med i den internationella idrottsgemenskapen. Då är det olyckligt om den här diskussionen skulle ge intryck av något annat, säger von Uthmann till SVT Sport.

”Viktigt att vara representerade internationellt”

Ett parallellfall till Nilsson är Petra Sörling som är ordförande i det internationella bordtennisförbundet, som tillåter enskilda ryska och belarusiska deltagare under neutral flagg – samtidigt som hon sitter i SOK:s styrelse där det är blankt nej.

Är det något problem för er att Sörling sitter med i SOK och även i en annan organisation som delvis har en annan agenda?

– Det är viktigt för den svenska idrottsrörelsen att vi är representerade internationellt. Petra är ett exempel på en person som varit väldigt tydlig och uttalat var hon står, att hon helt står bakom SOK:s linje men sedan är hon också ordförande i ett förbund med över 200 medlemsnationer där det fattats ett annat demokratiskt beslut, säger von Uthmann.

Sörling hänvisar till tidigare uttalanden i frågan.

– Jag känner att jag inte har så mycket mer att tillägga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet