Ensidigt fokus på manliga storstjärnor under många decennier tillsammans med en stor majoritet manliga ledare och tränare tros vara några av anledningarna bakom siffrorna.
Den massiva manliga dominansen inom svensk bordtennis är ett problem för svensk dampingis som märks ända upp på landslagsnivå.
– Man skulle gärna se mer bredd, säger landslagsspelaren Linda Bergström till SVT Sport.
– I vissa årskullar är det ingen damspelare som kommer upp i landslaget. Lite mer konkurrens om platserna i landslaget hade vi alla behövt, säger Bergström.
Klubbar får pengar för att kunna satsa på dampingis
Den ojämna könsfördelningen har funnits länge och för att förändra obalansen har förbundet lanserat en kampanj för att få fler tjejer att börja och sedan fortsätta spela pingis längre upp i åldrarna.
Ett projekt är den så kallade Tjejraketen där svenska klubbar får pengar för att kunna satsa på tjejpingis med kvinnliga ledare och tränare.
En klubb som nappat är BTK Scania i Landskrona. En gång i veckan samlas pingistjejer i blandade åldrar för att träna och spela bordtennis i Karlslunds idrottshall under ledning av tränaren Isabelle Nilsson.
Satsning som gett positiva resultat
– När vi startade gruppen för ett drygt år sen var vi fyra personer. I dag är vi 16 stycken och vi kan knappt få plats för fler i vår pingishall, säger Isabelle Nilsson till SVT Sport.
– Jag tror att det är läge att satsa och ta tag i situationen för dampingisen, när det går så bra för våra landslagstjejer. Har man förebilder att se upp till så gynnar det pingisen.