Truls Möregårdh stred tappert men förlorade OS-finalen: ”Betyder galet mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Truls Möregårdh gjorde en stormatch i OS-finalen mot Fan Zhendong men den dubble regerande kinesiske världsmästaren visade fulländad perfektion och vann med 4–1.

– Det här silvret betyder galet mycket, säger Möregårdh till SVT Sport.

– Jag spelade en så otroligt bra pingis och ångrar ingenting. Jag spelade mycket bättre än mot världsettan (Wang Chuqin) och allt grattis till Fan Zhendong. Jag är superstolt, säger Möregårdh.

Matchen verkade vara över när Fan Zhendong gick fram till 10–3 i det femte setet och skaffade sig sju matchbollar. Svensken skapade nerv med att rädda fem raka matchbollar innan kinesen slog in 11–8 och vann på sin sjätte matchboll.

”Nära att komma tillbaka”

– Jag är nära att komma tillbaka i det setet, funderar Möregårdh.

Efter tre jämna inledande set med ett par fantastiska konstbollar tappade Möregårdh initiativet i det fjärde som Fan Zhendong vann med 11–8 efter att ha haft ledningen med 9–4. Underläget 3–1 i set blev för tungt att vända för Möregårdh.

– Efter att jag vann det första setet spelade jag lika bra om inte bättre i de efterföljande seten men han höjde sig och det blev ett par otroliga bollar. Jag hoppas att hela Sverige kollade för bättre match än så blir det inte och jag hoppas att många blev kära i sporten som hamnat på kartan igen.

Första bordtennismedaljen i OS på 24 år

Vid 0–3 i femte set tog Möregårdh en timeout för att försöka vända men det gick inte att hejda Fan Zhendong som var i zonen – men hejdades en stund vid sina sju matchbollar. Guldet firades med kinesiska flaggor.

På läktaren stod världsettan Wang Chiqin och legendaren Ma Long bredvid varandra för att heja fram det femte raka kinesiska OS-guldet i herrsingel.

Möregårdhs sagolika resa i Paris innehöll bland annat segrar mot världsettan Wang Chiqin i 16-delen och världssexan Hugo Calderano i semin. Svensken är rankad först på 26:e plats i världen.

Fick medaljen av Petra Sörling

Möregårdh fick ta emot sin tunga silvermedalj av det internationella bordtennisförbundets svenska ordförande Petra Sörling.

Det är Sveriges första OS-medalj i bordtennis sedan Jan-Ove Waldner tog ett silver i Sydney år 2000.

När de möttes i VM-finalen 2021 vann Fan Zhendong med 4–0.

OS i Paris 2024

Överblick

Pinnat inlägg

Kan även tipsa om OS-magasinet som gick i SVT1 och i Play ikväll. Går att titta på i efterhand. Truls Möregårdh gäst i studion!

Nu är det dags att runda av den här chatten. Tack så mycket för att ni varit med oss under detta OS. Många härliga minnen har vi skapat!

På återseende, ha det så bra!

JT • Vemodigt att de nu är slut, tack för allt Erik och SVT-gänget fantastiska ni varit dessa 18 dagar, nu stänger vi igen!🇸🇪❤️

Vilket datum startade Paralympics

Tack så mycket för att du varit med.

Alex • Tack själv!!

Rebecca • @Hatte51: är det, dags FÖR 1994—låten?

JA!

Yowie • Tack och godnatt. J'aime Paris..

Anna • Tack för ett lysande jobb! Och tack för möjligheten att s a s kolla ihop!

Tack för du varit med!

Adde • tack för fantastiska dagar under detta os GRYMT JOBBAT

Tack för att du varit med oss!

R8 • Fasen, vad tomt det kommer bli. Bra jobbat, Paris !

Li • Tack för ikväll!

Tack själv!

Jacob Hansen • ...och sen är det Los angeles, i 2028, 44 år efter förra gången, i den staden!! Snälla dej, ERIK, och alla er andra på SVT, jag måste få tackar er för de senaste två veckerna med en helt enkelt briljant rapportering från spelen!! Återigen, många tackar!! Hej från mej, i Nord-Norge...

Tack för att du varit med!

Resultat medaljmatcher:

Final:
Fan Zhendong, CHN–Truls Möregårdh, SWE 4–1 (7–11,11–9,11–9,11–8,11–8)

Bronsmatch:
Felix Lebrun, FRA–Hugo Calderano, BRA 4–0 (11–6,12–10,11–7,11–6)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet