Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Truls Möregårdhs uppvisning på lag-VM – Sverige vidare till kvartsfinal Foto: IMG Media

Sverige i svårlöst kvartsfinal: ”Kina är superfavoriter”

Uppdaterad
Publicerad

Klar svensk vinst i åttondelsfinalen.

Nu väntar giganten Kina i lag-VM i bordtennis.

– Kina är superfavoriter och det ska bli speciellt att få möta dem på deras hemmaplan. En väldigt rolig men svår match, säger förbundskaptenen Jörgen Persson till det svenska bordtennisförbundet. Den matchen spelas 13.30 svensk tid på fredagen.

De svenska bordtennisherrarna besegrade Belgien med 3–0 i matcher och är vidare till kvartsfinal. Där Sverige började darrigt i kinesiska Chengdu.

För världssexan Truls Möregårdh hade bekymmer mot vänsterhänte Martin Allegro, rankad 96 i världen. Belgaren skaffade sig 2–1 i set, och 20-årige svensken såg en aning frustrerad ut. Men Möregårdh, som tog VM-silver för ett knappt år sedan, har en förmåga att snabbt lyckas ta över kontrollen vid bordet.

Och den plockade han fram även nu. Med ett övertygande försvarsspel och underhållande slag som dubbelfattad backhand, som aldrig annars används i bordtennis, vände han och tog hem de två sista seten övertygande med 11–3, 11–6.

– Det var en tuff match. Det var första gången jag mötte honom, så jag inte hade så bra koll på hans servar och returer. Jag tycker att han spelade bra, framför allt servade han bra. Men jag är väldigt glad över att jag vann, säger Truls Möregårdh.

Karlsson på bänken

Vinst i femte och avgörande set för Möregårdh, det krävdes inte för Mattias Falck i den följande singelmatchen. Men mötet med vänsterhänte Cedric Nuytinck var dramatiskt. Falck, 34:a i världen, förlorade första set mot Bundesligaproffset med två bollars marginal. Både andra och tredje set var lika jämnt, men svensken gick segrande ur bägge. Och sedan vid svenskens första matchboll så slog Nuytinck ut sin forehandloop och Falck vann med 3–1 i set genom 11–8 i sista.

Ingen Kristian Karlsson i uppställningen, 18:e rankade färska EM-bronsmedaljören som tvingades bryta semin efter otäck handskada, trots att han hade startat i hela gruppspelet och vunnit sina matcher. I stället fick Anton Källberg chansen att avgöra – och 20:e rankade svensken vann med 3–0 i set mot Adrien Rassenfosse.

3–0 till Sverige som är vidare till kvartsfinal. Där väntar Kina, som vunnit de nio senaste VM-laggulden. Senast något annat landslag vann var 2000 när Sverige rev den kinesiska muren i Kuala Lumpur.

KLIPP: Truls Möregårdh i sanslös bollduell (1 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige imponerade mot England. Foto: World Table Tennis

Sverige–Belgien 3–0, åttondelsfinal lag-VM

Truls Möregårdh–Martin Allegro 11–9, 9–11, 8–11, 11–3, 11–6

Mattias Falck–Cedric Nuytinck 12–14, 11–9, 15–13, 11–8

Anton Källberg–Adrien Rassenfosse 11–6, 11–9, 11–7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.