Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasia Belyakova (till höger) tog OS-brons 2016. Per-Axel Sjöholm menar att ryska boxare inte är tillåtna i nya utbrytarförbundet. Foto: Bildbyrån

Beskedet från nya boxningsförbundet: ”Möter inga ryska eller belarusiska boxare”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring det internationella boxningsförbundet.

Nu har ett utbrytarförbund – World Boxing – bildats.

– Vi möter inga ryska eller belarusiska boxare som boxas under sin egen flagg, säger svenske Per-Axel Sjöholm är med och bildar utbrytarförbundet

Internationella boxningsförbundet Iba (tidigare Aiba) har fått mycket kritik. Och Internationella olympiska kommittén (IOK) har tagit bort boxningen från OS-programmet i Los Angeles 2028.

Nu kommer ett tydligt besked från utbrytarförbundet.

– Vi har väldigt tydligt sagt att vi möter inga ryska eller belarusiska boxare som boxas under sin egen flagg, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och utvecklar:

– Vi åker till tävlingar som vår sportchef anser vara viktiga, men vi möter inga belarusiska eller ryska boxare.

Om de tävlar under neutral flagg, är det annorlunda då?

– Då får man boxas mot dem, det är en annan sak.

Internationella boxningsförbundet har godkänt att alla får tävla under sina respektive flaggor.

– Därför hamnar vi i den här situationen att vi måste lämna walk over och Sverige var det första landet som lämnade wo i en final mot en rysk boxare, säger Sjöholm och berättar att det hände för en månad sedan i en stor internationell tävling i Montenegro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.