Efter turbulenta veckan: Ifrågasatta boxaren Lin Yu-ting klar för OS-final – hånades av motståndare

Uppdaterad
Publicerad

I går blev Imane Khelif klar för OS-final i 66 kg-klassen.
I kväll blev även den andra boxaren som fått sin könstillhörighet ifrågasatt, Lin Yu-ting, klar för final i fjädervikt.
Hon slog Turkiets Esra Yildiz Kahraman – som efter matchen gjorde flera X-gester mot TV-kamerorna.

Taiwanesiskan Lin Yu-ting blev, precis som Algeriets Imane Khelif, diskvalificerade mitt under boxnings-VM förra året.

Detta för att de, enligt organisationen IBA (som är avstängt från IOK för bland annat korruptionsanklagelser, och inte får arrangera OS-turneringen), underkänts i könstester. IBA har gett olika uppgifter om testerna, men den vanligast förekommande motiveringen har varit att de båda hade både X- och Y-kromosomer.

OS i Paris 2024

– Könsfrågan är nonsens – hon har alltid varit kvinna. Hon har testats många gånger på tävlingar, och en gång tog de henne till och med till Chang Gung Memorial Hospital (ett stort sjukhus i Taiwan) för ett kolla upp henne, och det var absolut inga konstigheter. Det är nonsens, säger det taiwanesiska boxningsförbundets tidigare ordförande Lee Wu-nan till Reuters.

Bugade mot publiken

Att de deltar i OS och där tävlar mot kvinnor, vilket de gjort under hela sina karriärer, har skapat enorm debatt – framför allt på sociala medier där båda fatt ta emot mycket hat.

Men nu är båda klara för OS-finaler. I kväll vann Lin Yu-ting på poäng mot turkiskan Esra Yildiz Kahraman.

Yu-ting bockade och bugade mot publiken, och gick sedan till taiwanesiskan som satt i ena ringhörnan.

Turkiskan gjorde som Staneva

Efter att taiwanesiskan klappt om henne, klev Yildiz Kahraman upp i ringen och gjorde flera X-gester med händerna mot TV-kamerorna och publiken – som för att symbolisera X-kromosomer.

Även bulgariskan Svetlana Kamenova Staneva, som Lin Yu-ting slog i kvartsfinalen agerade på ett liknande sätt – och var även i intervjuer efteråt tydlig med att hon inte uppskattar att Yu-ting får delta i damklassen.

Lin yu Ting, som i sin karriär har 45 segrar och 14 förluster, möter i lördagens final Polens Julia Szeremeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet