• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sven Fornling älskar boxning och tycker att det är värt skaderisken. Foto: Bildbyrån

Sven Fornling: ”Jag vet att jag kan dö i boxningsringen”

Uppdaterad
Publicerad

Boxningsvärlden skakas av flera dödsfall på kort tid.

Svenske världsmästaren Sven Fornling, 30, är medveten om riskerna och tycker att det största ansvaret ligger hos utövarna själva.

– Jag vet att jag kan dö varje gång jag går upp i ringen, men jag tar risken för att jag älskar det här, säger han till SVT Sport.

Natten mot torsdag kom nyheten att amerikanen Patrick Day dött i sviterna efter en match den gångna helgen. Beskedet har skakat om boxningsvärlden som haft flera uppmärksammade dödsfall de senaste månaderna.

Svenske IBO-världsmästaren i lätt tungvikt, Malmöbon Sven Fornling, säger att man som proffsboxare är väl medveten om riskerna.

– Vi boxare tänker nog mer på riskerna än alla andra eftersom vi lever med det varje dag. Men jag tycker att om man brinner för något ska man göra det oavsett riskerna, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Boxarna själva måste ta det största ansvaret här och lyssna på sina kroppar. Man måste till exempel komma förberedd och vältränad till matcherna, och åker man på en tung smäll under sparring och något känns konstigt ska man lyssna på kroppen. Sedan handlar det om att ha rätt personer omkring sig som hjälper till.

”Blir alltid debatt och sensmoral”

Fornling ser inget samband mellan den senaste tidens dödsfall, utan tror att det handlar om tragiska tillfälligheter.

– Det är supersorgligt allt som hänt, men det är också intressant med debatten som alltid följer. Ridsporten har fler dödsfall än kampsporten, men du ser ingen ryttare få frågor om de verkligen borde hålla på med ridsport? Inom boxningen ska det alltid blandas in en sensmoral och diskuteras om det är rätt att boxas.

Man kan aldrig eliminera riskerna helt, men hur kan kampsporten ta steg framåt i utvecklingen och minska riskerna?

– Förbunden i respektive land måste vara hårdare med hjärnröntgen och andra medicinska uppföljningar. De måste hålla koll på vilka matcher boxarna har gått och när de kan tillåtas gå match igen.

– Sverige är ett land som inte tummar på reglerna, här har man bra ordning och säkerhet, men jag vet till exempel att man i Tyskland släpper fram boxare som har tio vinster och 40 förluster men ändå får gå två matcher under samma vecka.

Bad själv om hjärnröntgen

Den svenske världsmästaren tycker att regelverken kan följas mer noggrant, men betonar att boxarna själva bär det yttersta ansvaret.

För tio dagar sedan blev 30-årige Fornling pappa för andra gången.

– Jag har fru och två barn som jag lämnar om jag dör. Därför är det viktigt att jag tar mitt ansvar om jag känner att något är fel, säger han.

Efter sin senaste match – när han vann IBO-bältet mot Karo Murat i december – besökte han själv sjukhuset en vecka senare.

– Jag bad om en hjärnröntgen för att försäkra mig om att allt var bra och förklarade för dem att jag hade boxats och tagit emot hårda smällar. Den typen av ansvar måste alla boxare ta. Sedan är det upp till var och en om man vill dricka alkohol, röka, äta fet mat eller boxas. Det finns många risker här i livet och boxning är bara en av dem. Jag är en extremt dålig bilförare och det är större risk att jag dör i bilen än i ringen.

”35 i vilopuls och skippar wienerbröd”

Har du någon gång ifrågasatt varför du fortsätter boxas?

– Nej, så länge jag är frisk och stark vill jag boxas. Det är mitt val. Man kan säga att jag tar större risker än andra människor eftersom jag går upp i ringen, å andra sidan har jag 35 i vilopuls och äter aldrig wienerbröd, så jag eliminerar många andra risker genom att vara i otroligt bra form.

En specifik händelse som påverkade Sven Fornling var när svenske Erik Skoglund, som tävlade i samma viktklass, drabbades av en hjärnblödning under ett träningspass i december 2017.

– Jag jagade en match mot Erik rätt mycket i början av karriären. Hetsade och sade att jag skulle slå honom. Men när något sådant händer så sätts allt på sin spets. Jag vill ju ingen annan människa illa utan ville bara ha en match mot honom. Det påverkade mig och gjorde mig ledsen. Erik verkar vara en fantastisk person, säger Fornling.

Arkiv: Läkarens ord till Frida Wallberg: ”Du är döende” (10 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.