Jenny Fransson och Mats Larsson Foto: Bildbyrån/SVT

Franssons försvarare: ”Chefen har inte förstått vad som står i Wadas dokument”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag faller Riksidrottsnämndens dom mot den dopningsavstängda brottaren Jenny Fransson. Vid sin sida som försvarare har hon professorn i fysik, Mats Larsson, som under 2010-talet gjort det till sin sak att försvara dopningsanklagade idrottare.

– Den tillförordnade chefen har inte förstått vad som står i Wadas tekniska dokument, säger han till SVT Sport.

Professor, meriterad forskare, medlem i kungliga vetenskapsakademin och nobelkommittén som utser nobelpriset i fysik. Till vardags på Stockholms universitet har Mats Larsson på fritiden tagit sig an att försvara brottaren Jenny Fransson. Hans främsta kritik är riktad mot det svenska dopningslaboratoriet.

– Den tillförordnade chefen har inte förstått vad som står i Wadas tekniska dokument. Det är det som styr om ett laboratorium ska kunna rapportera ett prov som positivt eller inte. Och jag menar att de inte kvalitetssäkrat mätningarna tillräckligt för att rapportera ett positivt prov. Det skulle rapporterats som negativt, säger Mats Larsson.

Erfarenheter av liknande fall

Mats Larsson har tidigare bevisat att idrottare blivit felaktigt dömda. 2013 friades styrkelyftaren Kim Mikkelsen då det bevisades att Mikkelsen producerade en anabol steorid i låga koncentrationer.

– Det tycker jag pekar på att varken dopningsnämnd eller laboratorium satte sig ned och faktiskt läste den vetenskapliga litteraturen. När jag gjorde det såg jag att det fanns inget som kan peka på att han skulle använt boldenol, och jag hade ju rätt, säger Larsson.

”uppfyller alla krav”

Anton Pohanka, tillförordnad chef Svenska dopinglaboratoriet, säger i ett meddelande till SVT Sport att de följer internationella dopningsorganisationen Wadas krav.

”Dopinglaboratoriet kan inte kommentera i enskilda fall men generellt kan sägas att Dopinglaboratoriet är ackrediterat och följer och uppfyller alla krav som Wada ställer. Det gäller även i hur laboratoriet tar hänsyn till störande substanser som skulle kunna påverka resultatet”, skriver han.

Se hela inslaget om professorn här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.