Foto: Bildbyrån/TT

Jonna Malmgren föll tungt i semifinalen – domslutet ifrågasätts: ”Felaktigt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Malmgren var väldigt nära en VM-final.

Men efter en situation där mongoliskan Khulan Batkhuyag fått ner Jonna i falläge var drömmen om VM-guld borta.

– Vi tycker att det är ett grymt snabbt och ovanligt beslut, säger Zakarias Tallroth, landslagschef för Svenska Brottningsförbundet till SVT Sport.

Efter flera medaljer som junior gjorde Jonna Malmgren succédebut i 53-kilosklassen på seniornivå under våren. Och under tisdagen väntade VM-semifinal för svenskan – som debuterar i VM-sammanhang.

Jonna Malmgren som tidigare i år kammade hem ett EM-guld i sitt första seniormästerskap, såg ut att gå mot en komfortabel vinst mot mongoliskan Khulan Batkhuyag. Batkhuyag som överraskat hittills i mästerskapet i Belgrad, Serbien. Inte minst när hon slog ut den tidigare VM-bronsmedaljören Vinesh Phogat, Indien, redan i kvalet.

”Vi reagerar på det”

Jonna Malmgren hade en 6-0-ledning och det såg ut att gå vägen. Men då skapade mongoliskan en situation och får ner svenskan i ett fallläge och därefter dömde domaren fall.

–  Vi tycker att det är ett grymt snabbt och hårt beslut och vi reagerar på det, säger Zakarias Tallroth, landslagschef för Svenska Brottningsförbundet.

– Kommer ni lämna in någon protest?

– Nej, hon är i falläge och domaren tar ett beslut som vi tycker är felaktigt men hon är i ett läge där det finns risk att man får på fall.

Hur tungt är det att förlora en VM-semifinal?

– Det är tungt för oss alla. Det såg väldigt väldigt bra ut. Jag kan tänka mig att det är det värsta hon varit med om i hennes liv, på en matta. Men hon är super talangfull, jätteung och det kommer komma fler chanser. Hon har möjlighet att ta brons i morgon, det är bara att ladda om, säger han.

Khulan Batkhuyag får i finalen möta amerikanskan Dominique Parrish som vann sin semifinal mot grekiskan Maria Prevolaraki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.