Nyheten slog ned som en bomb i går: Brottningen kastas ut från de olympiska spelen. Idrotten som är Sveriges framgångsrikaste OS-idrott genom tiderna.
–IOK har satt hård press på att brottningen ska göra det mer begripligt för vad som egentligen händer under matcherna. Men att brottningen som idrott ska uteslutas från OS-programmet är en stor överraskning, säger Stefan Lindeberg till SVT Sport.
SOK kan i nuläget inte påverka sportens vara eller icke vara på OS-programmet. Nu måste internationella brottningsförbundet (Fila) skärpa sig, enligt SOK:s ordförande.
Är det i regelsystemet det här problemet ligger?
– Det är fortfarande en spekulation men allt talar för det. Man måste visa upp en tydlighet i sina regler, det ligger helt i händerna på det internationella brottningsförbundet, säger Lindeberg.
Kan bli kvar ändå
Brottningen är inte helt ute ur OS, än. I maj tas ett beslut om en tillfällig idrott som ska få chansen under spelen 2020. På en IOK-session i september tas sedan beslutet om vilken idrott som ska strykas från programmet. Grundat på gårdagens förslag som kom från IOK:s styrelse i schweiska Lausanne.
– Det enda vi kan göra är att alla förbund nu börjar sätta krav på Fila och fråga dem vad det är som händer. Stora brottningsnationer som USA, Ryssland och Japan borde ställa sådana krav, säger den tidigare OS-silvermedaljören Ara Abrahamian till SVT Sport.
– Svenska brottningsförbundet kan inte ställa sådana krav med tanke på skandalerna efter Peking, de tar inte Sverige på allvar, säger Abrahamian.
Regeländringar i OS – inget nytt
Att reglerna ändras i OS-idrotter är inget nytt. Både bordtennis och bågskytte har förnyats för att bli mer ”åskådarvänliga”. SOK:s riktlinje är att istället för att utesluta grenar ta bort discipliner, exempelvis bancykling.
Kommer brottningen att återvända till OS-programmet?
– Det är omöjligt att säga, man är helt klart på väg ut över stupet, säger Stefan Lindeberg till SVT Sport.