Foto: Bildbyrån

VM-medaljören missar OS – väntar barn

Uppdaterad
Publicerad

31-åriga Johanna Mattsson, som tog brons vid brottnings-VM i Paris 2017, missar sommarens OS i Tokyo. Anledningen är att hon och sambon Jonas väntar sitt första barn.

– Brottning är fortfarande min sysselsättning och mitt jobb. Men någonstans känner jag att barn och familj är en väldigt viktig del i mitt liv, säger Mattsson till SVT Sport.

Tokyo-OS i sommar har länge varit det stora målet för Johanna Mattsson. Men planerna blev annorlunda när hon nu väntar barn. Något som P4 Norrbotten var först med att rapportera om.

”Jag har ett bra exempel i min egen syster”

– Jag har känt de senaste åren att det finns andra saker än brottning som är viktigt. Jag har varit med på OS och en massa EM och VM och jag känner att jag förhoppnignsvis ska komma tillbaka och tävla något år till efter det att barnet är fött.

För planen är att komma tillbaka. Och hon har på nära håll fått se att det går att nå den absoluta toppen efter att ha fött barn.

– Det är det absolut, men det kommer nog ta ett tag. Om man kollar på diverse kvinnliga idrottsstjärnor så ser man jättemånga som kommer tillbaka till gammal god form, och till och med lite bättre. Jag har ett bra exempel i min egen syster som har kommit tillbaka till världseliten igen.

Systern Sofia Mattsson födde barn under hösten 2017 och har sedan dess kommit tillbaka och blivit världsmästare. Istället för att själv satsa mot OS är hon nu med och hjälper systern med träningen under resan mot OS, samtidigt som hon jobbar som tränare på ett brottargymnasium.

– OS är det största man kan uppleva som idrottare. Samtidigt känner jag att det inte är värt att offra allt och lite till för att eventuellt vara med på OS. Brottning är fortfarande min sysselsättning och mitt jobb. Men någonstans känner jag att barn och familj är en väldigt viktig del i mitt lv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.