Nyckelår för Sofia Mattsson

Uppdaterad
Publicerad

Först ett EM i Azerbadjan, sen ett VM i Las Vegas med chans till att kvala in till OS i Rio, för Sofia Mattsson är 2015 ett nyckelår.

”Det känns som ett väldigt viktigt år”, säger hon till SVT Sport.

Med två raka EM-guld och två raka VM-silver är 24-åriga Sofia Mattsson Sveriges just nu bästa brottare, ständigt med i toppen på mästerskap men än så länge är hon inte nöjd.

– Jag försöker jobba på mina svagheter och bli bättre, säger hon till SVT Sport.

EM – i ny tappning

Det är viktiga månader som stundar, först ut är ett EM i ny skepnad. Mästerskapet ingår från och med i år i European Games, ett slags ”mini-OS” för Europa, där ett 30-tal olika sporter ingår. Första spelen är lagda i Baku, i brottningstokiga Azerbadjan.

– Man vet inte riktigt vad som väntar. Vi har ju tävlat mycket i Azerbadjan tidigare och då har det varit riktigt bra evenemang och de kommer säkert toppa det i år, säger Mattsson.

Skillnaden mellan ett traditionellt brottnings-EM och European Games är stor, inte minst när det gäller storleken på evenmanget.

– Det ska bli otroligt kul att vara med i ett så stort spel. Det kommer kännas lite som ett OS där man kan träffa andra idrottare och utbyta erfarenheter, det skulle vara extra kul att vinna i år, säger Mattsson, som har två raka EM-guld att försvara i Baku.

”Det är guld man vill ha”

European Games i all ära, mästerskapet ser Mattsson mer som en uppladdning inför årets höjdpunkt, VM i Las Vegas i september. Det har blivit förlust i två raka VM-finaler för Mattsson, som är rejält revanschsugen.

– Jag tror att jag har tänkt på VM sedan finalen förra året. Det mesta fungerade för mig och jag var nöjd med min insats men det är ju guld man vill ha.

Ska besegra giganten

I så väl finalen 2013 som 2014 föll Mattsson mot suveräna japanskan Saori Yoshida, 32-åringen är en legendar inom brottningen och har vunnit samtliga mästerskap hon ställt upp i under karriären. Yoshida har under sin långa karriär endast besegrats två gånger.

Hur slår man henne?

– Jag tror att man måste ha ett väldigt bra försvar och inte dras in i hennes tempo. Sen handlar det om att följa sin plan och inte ha för mycket respekt.

En plats bland de fem bästa på VM innebär en plats i OS, och chans att optimera förberedelserna för OS i Rio 2016.

– OS är såklart i tankarna hela tiden, det är ju en dröm. Det vore skönt att bli topp fem på VM så att man får lite arbetsro. Det känns som att det här är ett viktigt år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.