Den internationella olympiska kommitténs främsta budskap var att det är för tidigt att ta ett beslut om OS vara eller icke-vara.
– De har tät kontakt med både organisationer i Japan och WHO. Det är fyra månader dit och de vill inte ta några förhastade beslut eller spekulera i något som man inte vet hur det är om fyra månader, säger den tidigare handbollsmålvakten Mattias Andersson.
I och med att många OS-kval har ställts in har det blivit ett problem som IOK måste lösa.
– Man jobbar med att säkerställa olika former av kval som drabbas av corona där folk inte kan delta. Där har man än så länge ingen lösning, men han betonade flera gånger att man kommer att tas ut baserat på prestation och inte politk. Man tittar idrott för idrott för att hitta en lösning.
En del idrottare har redan kritiserat IOK. En av dem är VM-guldmedaljören i sjukamp Katarina Johnson-Thompson som menar att det är svårt att träna på grund av begränsningarna som finns.
– Jag känner en press att träna och hålla samma rutiner, även om det är omöjligt, säger hon enligt BBC.
– Någon bad IOK kontakta de olika nationella olympiska kommittéerna för att säkerställa träningsmöjligheter för idrottare då allt har stängt i vissa länder så att de inte har några möjligheter att träna, säger Andersson.
Matthew Pinsent, som har fyra OS-guld i rodd, tycker att Bach inte lyssnar på idrottare och menar att man borde skjuta upp OS.
Andersson menar att det också fanns frågor om dopningsverksamheten under OS-året.
– Det var oro över de dopningskontroller som man måste fylla i till Wada (internationell antidopningsbyrå) och att det blir begränsningar i det nu.
Många undrade också hur det rent praktiskt blir om OS blir av. Måste man sitta i karantän vid inresa till Japan? Vad händer om man smittas?
Inget sista datum för att ta ett beslut om OS vara eller icke-vara nämndes.
KLIPP: Peter Reinebo: ”Utmaning att hinna OS-kvala” (17 mars 2020)