Vissa regioner behåller gränsen på 50 personer vid publika sammankomster. Ett beslut som regeringen ställer sig bakom, säger idrottsminister Amanda Lind.
– Regeringen fattade beslut om en nationell gräns på 300 personer i sittande publik, men de regioner som behöver kan fatta beslut om regionala riktlinjer för smittbekämpningen. Möjligheten till lokala föreskrifter ökar träffsäkerheten, då det gör att man kan begränsa smittspridningen lokalt samtidigt som andra delar av landet kan arrangera fler arrangemang, säger Amanda Lindh.
– I grunden är det bra att det tas regionalt ansvar för smittspridningen, men det är såklart oerhört tråkigt och tufft att det ska behövas. Jag hoppas såklart, att det så snart det bara går, ska vara möjligt för regionerna att öppna för mer sittande publik i hela landet.
”Beslutet påverkar inte regeringens bedömning”
Hur kommer det sig att ni höjer till 300 personer medan vissa län behåller 50?
– Regeringen har länge arbetat för en mer träffsäker reglering av arrangemang med publik. Nu kommer de nationella reglerna vara en gräns på 300 personer för sittande publik, men regionerna kan införa särskilda föreskrifter lokalt. Det innebär att smittspridningen i de mest drabbade länen inte påverkar möjligheten att arrangera evenemang med lite mer publik på andra platser i landet som är mindre drabbade.
Finns det en risk att regeringen kommer att ändra tillbaka till 50 inom den närmaste tiden?
– Länsstyrelsernas beslut påverkar inte regeringens bedömning, tvärtom var möjligheten till lokala föreskrifter en del av helheten vi gick fram med förra veckan för att få en mer träffsäker reglering. Undantaget om 300 personer i sittande publik med vissa tydliga villkor är en del av en mer träffsäker reglering, möjligheten till lokala föreskrifter är en annan.
Ångrar inte förra veckans besked
Förra veckan höjde regeringen maxantalet på sportevenemang från 50 till 300 personer. Ett beslut som regeringen inte ångrar, trots dagens besked, menar Lind.
– Nej, detta är två delar av en helhet. Nu kan de regioner som behöver det strama åt, och det gäller även annat än just publikfrågorna, medan de som har ett bättre läge kan tillåta evenemang enligt det nya undantaget.
KLIPP: Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland behåller 50-gränsen (29 oktober 2020)