Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fanny Sjöberg om inhoppet som gjorde henne till världsmästare Foto: Svensk curling

Förbundskaptenen Fanny Sjöberg blev världsmästare i helgen: ”Spelar för skojs skull”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorlandslagets förbundskapten Fanny Sjöberg gjorde ett inhopp på tävlingsarenan med ett guld i svenska laget i mixed-VM i curling i Aberdeen under söndagen.

– Jag spelar för skojs skull, säger Sjöberg till SVT Sport.

Tillsammans med den gamla parhästen Jennie Wåhlin, de har spelat i 15-16 år ihop och Fredrik Carlsén och Johan Nygren, vann Sverige överraskande guldet efter att ha gått rent. Åtta segrar i grundserien och sedan tre i slutspelet. Där guldet krönte en fantastisk curlingvecka i Skottland.

– Det var inget vi förväntade oss men roligt att vi kom hem med ett guld. Det var en vinst som kom utan känslan av att man från början hade trott det. Vi hade allt att vinna och inget att förlora och då var det verkligen jättestor glädje efteråt, säger Sjöberg.

I semifinalen slog sjätterankade Sverige ut överlägsna världsettan Kanada (även om rankingen följer nationer och inte speciella lag)

– Matchen mot Kanada (vinst 7-4) var den tuffaste och vi visste att vi var tvungna att spela vårt allra bästa för att vinna och det var jätteskönt att vinna.

”Då tackade de för sig”

I finalen mot Spanien blev det vinst med 8-2, en match som var över redan efter sex omgångar.

– Det var jämnt första halvan, 2-2, men sedan tog vi en trepoängare i den femte omgången och stal tre poäng i sjätte omgången och då tackade de för sig.

Sjöberg är förbundskapten för juniorerna och närmast inriktad på ungdoms-OS i Sydkorea i januari. Den seriösa satsningen för egen del lade hon ner för 2,5 år sedan.

– Jag spelade på Grand Slam-toppnivå och var topp 15 i världen då jag valde att mer spela för skojs skull och mer satsa på mitt jobb och familj och vänner, förklarar Sjöberg.

Kan den här framgången få dig att tänka om?

– Jag kommer nog alltid att finnas kvar i curlingsammanhang, som spelare för skojs skull och lite tävlingar då och då men annars kommer jag att försöka utvecklas som förbundskapten för juniorerna, säger Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.