Amir Ansaris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amir Ansari om betydelsen av IOK:s stödprogram. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amir Ansari från Stockholm CK ska tävla för flyktinglaget i OS

Uppdaterad
Publicerad

Han kom till Sverige som ensamkommande flykting 2015. Nu ska han köra tempo för IOK:s flyktinglag i Paris-OS.

– Förlora inte hoppet, ge aldrig upp, säger Amir Ansari.

Amir Ansari föddes i Iran men är uppväxt i Afghanistan. Där är kampsport den stora sporten men för Amir var det cykling som gällde.

2015 kom han som ensamkommande flykting till Sverige och började tävla för Stockholm CK.

OS i Paris 2024

Bach presenterade Amir

När internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach presenterade flyktinglaget till nästa veckas Paris-OS stack ett namn ut.

Amir Ansari blev uttagen att cykla tempo.

– Bara tanken att få vara med om en OS-invigning är helt fantastisk. Mina förväntningar är att bara köra så bra jag kan. Sedan kanske jag är tio minuter efter de allra bästa men nu har jag anpassat min träning helt till de här förutsättningarna, säger han i ett pressmeddelande.

Men som ensamkommande flykting har inte vägen till ett OS varit spikrak. Efter flera utvisningsbeslut fick han i slutet av 2022 tillfälligt uppehållstillstånd, cyklingen har varit hans räddning.

Cyklingen verktyg för att hantera depression

– Cyklingen har varit ett viktigt verktyg för att rädda mig från min depression. Jag har blivit integrerad samhället, vilket också har varit jätteviktigt. Under tiden då jag varken jobbade eller pluggade var det bara cykla, cykla och cykla som fyllde mina dagar.

Ansari var bäst i UCI:s flyktinglag som slutade på plats 14 av 22 på TTT-tävlingen i tempo som ingick i stora VM i Glasgow. Han fick även starta seniorelitens tempolopp och var i topp bland de få ickeproffsen i den VM-tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet