Lizzie Deignan vid ett av de klassiska gatstenspartierna i klassikern Paris-Roubaix. Foto: TT

Brittiska skrev historia i klassiskt cykellopp

Uppdaterad
Publicerad

Brittiskan Lizzie Deignan skrev idrottshistoria på lördagen genom att vinna cykelklassikern Paris-Roubaix första damtävling.

– Jag känner mig otroligt stolt, säger Deignan enligt Reuters.

Deignan dominerade de 115,6 kilometerna, även om spänningen tilltog något i och med nederländskan Marianne Vos starka avslutning. Till slut blev det ändå klar brittisk seger, en minut och 17 sekunder före Vos. Italienskan Elisa Longo Borghini blev trea.

Det ökänt tuffa och prestigefyllda loppet, som mestadels körs på kullerstensgator, startade redan 1896 men har tidigare bara välkomnat män. Det första damloppet skulle ha avgjorts i fjol, men då satte coronapandemin stopp.

Körde över åtta mil solo

Deignan satte in rycket efter runt tre mil.

– Jag såg att det fanns en möjligthet att rycka och sedan körde jag bara på, säger Deignan och uppskattar kvinnornas inträde i loppet.

– Kvinnlig cykling står inför ett genombrott och dagens lopp är en del av cykelhistorien, säger Deignan efter loppet som kördes mellan Deignan och Roubaix där det var målgång på den välkända velodromen.

Sara Penton avslutade karriären

Den svenska landslagscyklisten Sara Penton, 32, avslutade elitkarriären med att bli 47:a i loppet.

– Jag har gråtit flera gånger innan loppet och det har varit känslor överallt efter alla fina ord jag fått från andra åkare, säger Sara Penton till vargardacycling.se.

Att både Paris-Roubaix och Tour de France (nästa år) valt att släppa in damerna ses som ett litet steg framåt i sportens väg mot större jämställdhet. Prispengarna visar att en del återstår. Lizzie Deignan får 1 535 euro för sin seger, medan söndagens vinnare av herrloppet får 30 000 euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.