• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Cykel-VM: Så funkar grenarna

Uppdaterad
Publicerad

Åtta tävlingsdagar, tusen aktiva och höjdskillnader på totalt 5000 meter i hjärtat av Alperna. Cykel-VM i Innsbruck, Österrike blir ett riktigt kraftprov. Så här funkar de olika grenarna i landsvägscyklingen.

Lagtempo innebär att man kör ett lag om sex cyklister. Lagen startar i intervaller. Alla i ett lag startar samtidigt och det är tiden för den fjärde cyklisten i mål som räknas. Man kan alltså tappa två lite sämre cyklister längs vägen, få en punktering eller krasch, och ändå göra ett bra resultat. Cyklisterna i laget turas om att dra.

Sedan 2012 innebär lagtempo på VM att proffsstallen tävlar mot varandra. Cyklisterna representerar alltså inte sina länder utan sina stall.

På VM i Innsbruck kör damlagen 54,5 km och herrlagen 62,8 km.

Ev svenska deltagare: Emilia Fahlin (för stallet Wiggle High 5), Hanna Nilsson (för BTC City Ljubljana) och Sara Penton (för Team Virtu Cycling). De slutliga lagen anmäls på tävlingsdagen.

Individuellt tempo:

I tempolopp tävlar deltagarna mot klockan. Deltagarna startar individuellt med regelbundna intervaller. Vinnaren av loppet är den som kommer i mål med snabbast tid.

På VM i Innsbruck kör damerna en bana som är 27,8 km lång och herrarna en bana som är 52,5 km lång.

Svenska deltagare: Emilia Fahlin och Tobias Ludvigsson

Linjelopp:

I linjeloppet startar alla tävlande samtidigt och det gäller att komma först i mål för att vinna VM-guld. Herrarnas bana är 258,5 km km lång och damernas är 156,2 km.

Svenska deltagare: Emilia Fahlin, Hanna Nilsson, Sara Penton samt Tobias Ludvigsson

GUIDE: Så sänder SVT cykel-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.