Svenska cyklisten Julia Borgström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska cyklisten Julia Borgström. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Talangen Julia Borgströms mörka tid: ”Kroppen brakade ihop totalt”

Uppdaterad
Publicerad

2022 som 21-åring slog hon igenom internationellt med topplaceringar i prestigetävlingar som Tour of Scandinavia och Tour de France. Men efter det blev det ganska tyst om Julia Borgström.

– En mängd olika saker gick fel och orsakade ett mycket större problem, säger det svenska cykelproffset till SVT Sport

Efter stora tävlingsframgångar och en karriär som pekade spikrakt uppåt tog det tvärstopp för en av Sveriges största cykeltalanger.

– Det började förra året i juli. Jag kände mig trött, kunde inte återhämta mig. Sak på sak började att känns konstig. Hoppades på det bästa men till slut på VM brakade kroppen ihop totalt och ingenting fungerade, säger Julia Borgström.

Kroppen strejkade

Det visade sig vara en blandning av energibrist, postcovid och lägg sen även till järnunderskott i mixen. De fysiska problemen bara växte och med det även de mentala utmaningarna.

– Jag är ju en positiv människa men det har varit få saker som fått mig glad på minst ett år och det har tagit väldigt mycket på mig.

Borgström fick äntligen rätt diagnoser och har lyckats samla ett bra team kring sig för att få ordning på både det fysiska och även de mentala bitarna.

– Jag börjar att känna igen mig själv och det känns jättekul, säger Borgström, en av cyklisterna i den svenska truppen, som tävlar på VM i Schweiz den här veckan.

Experten: ”Blivit tvungen att stanna upp”

SVT:s cykelexpert Emma Johansson säger så här om Borgströms situation:

– Det är svårt att få både huvudet och kroppen att klara av att hänga med, och allt är en utveckling och det kanske måste tas i ett lugnare tempo någonstans. Och att hon har nu blivit tvungen att stanna upp och reflektera och försöka hitta sig själv igen, och kanske lägga en ännu bättre strategi för hur hon ska gå vägen vidare, säger hon.

Se cykel-VM i SVT här.

KLIPP: Emma Johansson kommenterade Borgströms situation i Sportspegeln

Emma Johansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Johansson om Julia Borgström: ”Kan vara tufft för kroppen”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.