Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det rådde förstämning under dagens etapp av Schweiz runt. Foto: TT

Dagens etapp av Schweiz runt kördes till avlidne Mäders minne

Uppdaterad
Publicerad

Bara minuter före starten av den sjätte etappen av Schweiz runt meddelades det att hemmaåkaren Gino Mäder hade avlidit till följd av gårdagens svåra krasch. Det gjorde att etappen kortades och kördes för att hedra Mäders minne.

När klungan nådde mållinjen var det under stillhet i knapp styrfart och dämpade applåder följde åkarna. En stor banderoll med hans bild och karaktäristiska leende var uppsatt: ”Vi åker för dig Gino”. Flera av cyklisterna grät efter målgången och många kramade om varandra.

När det chockerande dödsbeskedet framfördes meddelade arrangören att loppet skulle kortas till blott 30 km och föregås av en tyst minut och att klungan skulle hålla ihop till målet i den lilla byn Oberwil-Lieli. Etappen neutraliserades, vilket betyder att den inte räknas in i tävlingen.

Minnesstund före etappen

Cyklisterna deltog i en gudstjänst i kyrkan i Chur innan de bussades till starten till den kortade etappen. På slutet gick stallkamraterna i Bahrain Victorious upp i formation en bit före klungan och cyklade i bredd som ett värdigt farväl.

”Idag handlar det om Gino och inget annat. Det är en fruktansvärd händelse och svår att beskriva i ord. Han var en väldigt bra människa och förtjänar inte att ha fått lämna jordelivet så här tidigt. Allt annat kan diskuteras senare. Vi gjorde en minnesetapp. Vi åkte neutraliserade som en grupp till målet för att minnas Gino”, säger tävlingsledaren Olivier Senn enligt Cycklingnews. 

Två etapper återstår innan tävlingen har målgång i Abtwil på söndag.

Mäder blev 26 år. Han räknades som en av talangerna med en ljus framtid. Hans främsta merit var en etappseger i Giro d'Italia 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.