Danske Jacob Fuglsang kan få åka Tour de France på hemmavägar om några år. Foto: TT/Montage: SVT

Danmark vill arrangera Tour de France

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kan Tour de France dra förbi närmare Sverige än någonsin. Danmark har ansökt att få arrangera starten på det gigantiska evenemanget, och Tourchefen Christian Prudhomme är positiv till idén.

Emellanåt lägger de tre treveckorsloppen i cykel: Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a España sina första etapper i ett annat land. Och 2019 eller 2020 kan den svenska publiken få en riktigt kort resväg till ett av världens största idrottsarrangemang: Touren.

Danmarks regering, regioner och kommuner har bestämt sig för att försöka få Tourstarten, ”Grand Départ”, till Köpenhamn och andra delar av landet. Ett arrangemang som kan kosta uppemot 125 miljoner svenska kronor.

”Är imponerad”

På torsdagen togs Tourchefen Christian Prudhomme emot av bland annat Danmarks statsminister och kronprins för att höra mer om Danmarks ansökan.

Han säger att det inte kan bli aktuellt att starta i Danmark redan 2018, men däremot åren efter.

– Jag är imponerad, säger Prudhomme enligt danska TV2.

Om Danmark skulle arrangera skulle det bli ett delvis annat format på tävlingen.

”Blir speciellt”

– Om det kommer hit en dag blir det mycket speciellt. Vi går ifrån reglerna och startar en fredag istället för lördag, eftersom vi behöver flyga från Danmark till Frankrike efter tre dagar, säger Prudhomme.

Fakta: Tour de France

  • Världens största årliga idrottsevenemang. Över tio miljoner åskådare brukar följa tävlingen på plats längs vägarna och loppet direktsänds vanligtvis i över 190 länder.
  • Körs över 21 etapper och tre veckor i juli, med olika bansträckningar runt Frankrike varje år.
  • De första etapperna, som kallas för Grand Départ, arrangeras vissa år utomlands. De två senaste åren har Touren startat i Yorkshire i England och i Nederländerna och Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.