Emilia Fahlin vann första SM-guldet i linjelopp 2008 (bilden till vänster från VM). Idag vann hon för fjärde gången. Foto: Bildbyrån

Emilia Fahlin spurtade till sig SM-guldet i Tierp

Uppdaterad
Publicerad

15 år efter att hon tog sitt första SM-guld i linjelopp slog Emilia Fahlin till igen – för fjärde gången i karriären.

34-åringen vann efter en dramatisk avslutning på Tierps flygfält.

SM-tävlingarna i landsväg riskerades att ställas in efter att Trasportstyrelsen meddelat att banstäckningen i Ulleråker upphävts. Men loppet blev till slut av, i Tierp.

15 varv skulle köras i damloppet under midsommardagen. Jenny Rissveds vann tempoloppet häromdagen och var en av favoriterna till guldet även i linjelopp.

Det var först på tävlingens sista hundra meter som avgörandet kom. Ut ur sista kurvan tog rutinerade Emilia Fahlin kommandot och spurtade bland annat ner Jenny Rissveds och Julia Borgström. Den sistnämnda blev trea, bakom Fahlin och Clara Lundmark som knep silvermedaljen.

Fahlin tog i och med segern sitt fjärde SM-guld i linjelopp. De övriga har kommit 2008, 2013 och 2014. Vinsten ger henne 100 UCI-poäng.

Herrloppet körs under söndagen.

KLIPP: Loppet höll på att ställas in (22 juni)

Linjeloppen på SM i cykel ställs in. Det rapporterar DN. Arkivbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linjeloppen på SM i cykel ställs in. Det rapporterar DN. Arkivbild. Foto: Micke Fransson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.